Kljub bolezni diplomirala z odliko – ob pomoči pasjega spremljevalca

27. julija, 2022

Marsikdo se ne zaveda, da zdravo in funkcionalno telo ni vedno samoumevno. Veliko je ljudi, ki za pot skozi vsakdanje, nam enostavno življenje, vlaga mnogo večje napore, a zato nimajo nič manjše vneme za doseganje uspehov.

Odločena je bila, da bo dosegla svoje sanje

Angležinja Lisa se je rodila gluha, pri 21 letih pa so ji ugotovili Usherjev sindrom, gensko okvaro, ki prizadene vid in sluh. Na račun postavljene diagnoze so ocenili, da ne bo mogla na univerzo – a ona jim je dokazala nasprotno, s pasjo pomočjo.

»Nekoč so mi rekli, da univerza ni kraj za nekoga s posebnimi potrebami, kot sem jaz, in da sem preveč neumna, da bi zdržala. Zaradi tega sem bila še bolj odločena, da jim dokažem, da se motijo, in da me moja invalidnost ne bo ustavila pri uresničitvi mojih sanj,« je povedala Lisa.

Oči, ušesa in čustvena podpora

Zvezda šova je bila Jumble, Lisina dvojna pasja vodnica. Svetlodlaka labradorka je študentki stala ob strani od prvega dne na univerzi, pri tem pa je poleg oči in ušes služila tudi kot Lisina najboljša prijateljica. Ob podelitvi diplome se je v opravo diplomanta odela tudi Jumble.