Nova raziskava: To so razlike med pasjimi in mačjimi lastniki

31. avgusta, 2022

Nova raziskava ugotavlja, da lastniki psov več tvegajo, medtem ko so lastniki mačk bolj previdni. 

Hišni ljubljenčki, zlasti psi in mačke, igrajo pomembno vlogo v življenju več deset milijonov ljudi. V ZDA ima 70 % gospodinjstev vsaj enega hišnega ljubljenčka. 50 % jih ima vsaj enega psa, 40 % pa mačko.

Mnogi ljudje pse in mačke obravnavajo kot prijatelje in družinske člane. Zato je povsem na mestu, da se vprašamo, ali oz. kako naši kosmati prijatelji vplivajo na nas – kot naši človeški prijatelji in družinski člani?

Vpliv psov in mačk na njihove lastnike

Nova raziskava je sestavljena iz več delov in v prvem so proučevali podatke o lastništvu hišnih ljubljenčkov v ameriških zveznih državah in jih primerjal z več grobimi merili tveganja.

Ugotovili so na primer, da so imeli ljudje v državah z večjim deležem lastnikov psov, kot je Severna Dakota, leta 2020 večjo razširjenost okužb s koronavirusom kot države z več lastniki mačk, kot je Vermont. Razlog, da so lastniki psov povezani z več primeri koronavirusa, je na primer, da lastniki psov prevzemajo več tveganj – ali pa morajo preprosto pogosteje voditi svoje ljubljenčke na sprehode, kar pomeni večjo izpostavljenost.

V drugi študiji so želeli pridobiti podatke na ravni posameznika, zato so v spletno anketiranje vključili 145 lastnikov mačke ali psa – ne obeh. Udeležencem so dali namišljenih 2000 ameriških dolarjev in jih prosili, naj del denarja vložijo v tvegan delniški sklad ali manj tvegan vzajemni sklad. Lastniki psov, ki so predstavljali 53 % sodelujočih, so precej bolj vlagali v delnice in tvegali več denarja kot lastniki mačk.

Kako dovzetni smo za oglase?

V tretji študiji so 283 študentov prosili, naj se spomnijo pretekle izkušnje z mačko ali psom. Nato so naključno prebrali oglas za masažno podjetje, ki je bodisi poudarjalo, kako masaže pospešijo metabolizem, okrepijo imunski sistem in pomladijo telo – sporočila, za katera so psihologi ugotovili, da so privlačna za ljudi, ki iščejo nagrade – ali kako blažijo telesne bolečine, lajšajo napetost in zmanjšujejo stres – besedne zveze, ki bolj privlačne za previdne ljudi. Študenti, ki so se spomnili interakcije s psom, so ponudili precej višje ponudbe, ko so bili izpostavljeni oglasom, ki so usmerjeni k nagrajevanju. Nasprotno pa tisti, ki so se spomnili interakcije z mačko.

Zakaj je tako?

Vpliv na odločitve in vedenje lastnikov hišnih ljubljenčkov, naj bi imela stereotipna prepričanja o karakterju in osebnosti hišnega ljubljenčka, s katerim živi.

 

Vir: The Conversation