Prijetni feromoni za boljše sobivanje psov in mačk

14. avgusta, 2020
Raziskovalci so ugotovili, da bi bili lahko prijetni feromoni ključ do uspešnega sobivanja psov in mačk, ki živijo pod isto streho v skupnem gospodinjstvu.

Najnovejša raziskava, ki sta jo vodila profesor Daniel Mills in dr. Miriam Prior, se je osredotočila predvsem na raziskovanje učinkov dveh različnih feromonov na interakcije med psi in mačkami v skupnih domovih, ki bi lahko prinesli priložnost za napredek in izboljšanje odnosov med enimi in drugimi.

Rezultati raziskave (izvajali so jo raziskovalci vedenja živali z Univerze v Lincolnu v Veliki Britaniji) dokazujejo, da imajo produkti, ki oddajajo feromone, ki sproščajo mačke oziroma pse, pozitiven učinek na interakcije med enimi in drugimi. V obdobju šestih tednov so namreč ti produkti občutno zmanjšali neželene interakcije med mačkami in psi, ki živijo v skupnem gospodinjstvu (na primer pasje preganjanje mačk, skrivanje mačk pred psi, strmenje drug v drugega in lajanje psov na mačke) ter celo prispevali k pomembnemu dvigu nekaterih oblik želenega vedenja (prijazno pozdravljanje, skupno sproščanje v istem prostoru).

“Čeprav se vsi zavedamo napetosti med mačkami in psi, pa trdno verjamemo, da je to prva tovrstna študija, ki preučuje uporabo feromonov na izboljšanje odnosov dveh živalskih vrst, ki živita v skupnem gospodinjstvu,” je pojasnil profesor Mills.

Približno sedem odstotkov gospodinjstev v Veliki Britaniji ima za hišna ljubljenca tako mačko kot psa. To predstavlja relativno veliko število lastnikov in njihovih ljubljencev, ki živijo pod isto streho, prav tako pa tudi potencialno veliko vsakodnevnih stresnih odnosov med mačkami in psi.

Veliko lastnikov mačk in psov sicer poroča, da je njihovim ljubljencem prijetno v družbi drug drugega, a tam, kjer tovrstne harmonije ni, imajo slabi odnosi med mačkami in psi lahko resne posledice na dobrobit posamezne živali. Problematični odnosi med ljubljencem, ki pride v hišo, in tistim, ki je v njej bival že prej, je sicer eden najpogostejših vzrokov, da mačke in pse vrnejo v zavetišče.

Katja Željan