Zanimivo

Psi lahko zelo uspešno pomagajo pri zdravljenju

Pri bolnikih, ki trpijo zaradi bolečin, lahko le 10 minut s štirinožnim prijateljem zmanjša bolečino, je pokazala raziskava, objavljena pred dnevi.

Rezultati kažejo, da pasja prisotnost in naklonjenost zdravi vse tegobe, hkrati pa zagotavlja malo optimizma za bolnike in izvajalce zdravstvenih storitev.

»Obstajajo raziskave, ki kažejo, da so hišni ljubljenčki pomemben del našega zdravja na različne načine. Motivirajo nas, pomagajo nam oblikovati rutino in vzpostavijo trdno vez med človekom in živaljo,« je povedala vodilna avtorica raziskave Colleen Dell, raziskovalna predsednica v One Health and Wellness ter profesor na Univerzi v Saskatchewanu.

Že 10 minut s terapevtskim psom zmanjša bolečino

Raziskava, objavljena v reviji PLOS One, je zajela več kot 200 bolnikov z vprašanjem, naj ocenijo bolečino na lestvici od 1 do 10 (10 je najvišja stopnja bolečine).

Udeleženci prve skupine so se 10 minut družili s terapevtskimi psi, v kontrolni skupini pa ne. Bolniki so ponovno ocenili svojo bolečino. Tisti, ki so jih obiskali psi, so poročali o manjši bolečini.

Colleen Dell upa, da tovrstne raziskave pripomorejo k temu, da se prenehamo spraševati, ali so terapevtski psi koristni v medicini, in se raje vprašajmo, kako jih še bolj vključevati v zdravstvene ekipe.

 

Vir: CNN

error: Kopiranje teksta ni mogoče.