Zanimivo

Reševanje psa s pettisočaka: z gore so ga odnesli v nahrbtniku

V Mehiških hribih se je odvijala prava drama – na najvišjo mehiško goro, neaktivni vulkan Pico de Orizaba so se podali gorski plezalci – da z vrha rešijo psa. 

Mešanček, ki so ga poimenovali Canelo, naj bi tja prišel sam, ko je sledil skupini gornikov, ki so mu dali nekaj hrane. Povzpel se je skoraj na vrh 5,636 m visoke gore.

Od takrat, to je bilo približno 1 mesec pred reševalno akcijo, je vrh obiskalo že več skupin, a z nikomer ni želel nazaj dol, temveč je ostajal v mrazu in vetru.

Nato se je skupina 30 plezalcev odločila, da ga rešijo. Našli so ga tresočega od mraza in sestradanega, s priboljški pa so ga vendarle uspeli privabiti k sebi.

Ko se je najedel in napil vode ter so pridobili njegovo zaupanje, pa so začeli z akcijo – kako spraviti psa v dolino. Nazadnje so ga zavili v odejo in naložili v nahrbtnik ter ga izmenično nosili.

V dolini so ga takoj odpeljali k veterinarju na pregled in prvo pomoč – okrevanje, hrano in počitek. Domov ga je vzel prijatelj enega od reševalcev, ki dela v lokalnem zavetišču.

Canelo je postal glavna novica medijev, tako da je zavetišče že polno prošenj zanj. Njegove gorske pustolovščine pa so se s tem končale  – oz. vsaj solo odprave.

Tudi pri nas se je že odvilo reševanje psa iz gora – dva meseca nazaj na Brani nad Kamniškim sedlom.

Uspešno reševanje psa izpod Brane, kjer je prebil noč na skalni polici

Pogovor z Matjažem Šerkezijem: S psom v hribe – da ali ne?

S psom v hribe: Obisk gorskih koč s psom?

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.