Zanimivo

So večji psi res pametnejši od manjših?

O tem, kakšno vlogo ima velikost možganov pri inteligenci psov, so razglabljali znanstveniki z univerze v Arizoni in ob tem ugotovili, da samo po enem kriteriji o tem ne moremo soditi, vendarle pa so se na nekaterih inteligenčnih testih bolje odrezali psi z večjimi možgani.

Znanstveniki so ugotovili, da imajo večji psi boljši kratkotrajni spomin in boljšo samokontrolo kot pa manjši psi. Tako pravi študija, ki je bila objavljena v reviji Animal Cognition. Kot je dejal avtor študije Daniel Horschler, gre pri tem bodisi za razliko v številu nevronov ali pa za razliko v povezanosti med nevroni.

Kratkotrajni spomin so merili tako, da so skrili priboljšek v enega izmed dveh plastičnih lončkov, pes je to opazoval. Po določenem časovnem obdobju (30, 60, 90 in 120 sekund) so pse spustili k lončkom po priboljšek. Pri tem so se bolje odrezali večji psi.

Samokontrolo pa so merili tako, da je skrbnik psu v njegovi navzočnosti nekam skril priboljšek in mu hkrati prepovedal, da bi odšel ponj. Tudi tukaj so se bolje odrezali večji psi.

Znanstveniki so ugotovili tudi, da velikost pasjih možganov ni pomembna pri vseh oblikah inteligence – denimo pri testih socialne inteligence se večji psi niso odrezali nič bolje od manjših.

Vir: krog.sta.si, sciencedaily.com

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.