Zanimivo

To so 3 razlogi, zakaj se psi naslanjajo na nas

foto: adobestock
Z naslanjanjem na človeka pes izraža svoja čustva. Kaj točno želi sporočiti s tem?

Gotovo ste že večkrat doživeli, da se vaš pes, ko gre mimo ali pa ko pride do vas, nekako nasloni na vas. Kaj to pomeni, pojasnjujejo strokovnjaki pasjega vedenja …

1. Psi s tem izražajo naklonjenost

Psi naklonjenosti ne izražajo tako kot ljudje – z objemom, poljubljanjem ali božanjem – temveč z naslanjanjem na nas. To je njihov način za oblikovanje družbenih in čustvenih vezi.
Certificirana vedenjska svetovalka in trenerka psov Valerie Balwanz poudarja, da psi izražajo udobje in naklonjenost drugim psom prek dotika. In to ljubezensko govorico uporabljajo tudi pri ljudeh. Psi, ki so si med seboj všeč, se bodo zadrževali drug ob drugem, včasih se tudi pritisnejo drug ob drugega med sedenjem ali spanjem. Ker psi v svoj socialni krog vključujejo tudi ljudi, se do nas obnašajo enako.

2. Psi se lahko naslanjajo na nas tudi, ko so zaskrbljeni

Dr. Denenberg, vedenjski strokovnjak za pse, pravi, da je drugi glavni razlog za naslanjanje živčnost. Če lahko živčen pes nadzira svojega skrbnika, se počuti pomirjenega, in to najlažje naredi s fizičnim stikom. Živčen pes se bo naslanjal na svojo osebo za tolažbo in tudi zato, da ves čas ve, kje se oseba nahaja. Tako pes natančno ve, kje ste, tudi če ne gleda, in ve, da ne morete izginiti, ne da bi vedel. Če vam pes nenehno sledi po hiši in išče prekomeren stik, obstaja možnost, da je anksiozen.

3. Želijo nekaj od vas

Vaš pes se lahko nasloni na vas tudi zato, ker je do sedaj že spoznal, da s tem pritegne vašo pozornost. Balwanz pojasnjuje, da psi počnejo tisto, kar jim pomaga doseči to, kar želijo. Hitro se namreč naučijo, s kakšnim vedenjem jih ljudje ne bomo spregledali.

Običajno gre za zelo jasno sporočilo, da si v tem trenutku želijo fizični stik.


Preberite tudi: 9 znakov, da je vaš pes povezan z vami

9 znakov, da je vaš pes povezan z vami

error: Kopiranje teksta ni mogoče.