9 znakov, da je vaš pes povezan z vami

19. marca, 2022

Če vas skrbi, ali je vaš pes dovolj povezan z vami, naj vam povemo, da psi uživajo v človeški družbi in naklonjenosti, zato je velika verjetnost, da bi vas pes držal za roko, če bi le lahko.

Kako vam pes pokaže svojo naklonjenost in povezanost z vami?

1. Povoha vas

Psi raziskujejo svoje okolje z vonjem (pozdravljajo se z vohanjem zadnjice). Ko vas pes povoha, je to močan znak, da vas je vesel, saj vaš vonj sproži center užitka v možganih vašega psa. V eni od raziskav so ugotovili, da nič ni razsvetlilo pasjih možganov bolj kot vonj človeka, ki so ga dobro poznali.

 

2. Pozdravi vas na vratih

To se morda zdi samoumevno, vendar je še vedno močan znak, da se vaš pes počuti povezan z vami. Seveda je pozdrav morda motiviran s sprehodom ali večerjo. Pes, ki vas pozdravi na vratih vas je vesel in to je odraz povezanosti med človekom in živaljo.

 

3. Spi poleg vas

Psi, tudi ko spijo, se zaščitijo pred morebitnimi plenilci. Če se vaš pes odloči spati z vami ali ob vaši postelji, to pomeni, da vam zaupa. V bistvu ste član njegovega tropa.

 

4. Podarja vam darila

Tako kot mačke tudi psi radi obdarujejo ljudi, ki jih imajo radi. Psi zelo radi prinašajo igrače, saj se hočejo igrati z vami.

3 načini, kako vam pes pove, da vas ima rad

5. Sledi vam povsod

Po mnenju Kinološke zveze Združenega kraljestva: »Če vas vaš pes spremlja povsod, je to znak, da vam zaupa in vas ima rad ter da se z vami počuti varnega.«

 

6. Včasih vas ignorira

Po drugi strani pa psi, ki zaupajo svojim lastnikom, ne čutijo potrebe po neprestani bližini. Pes, ki se lahko sprosti, spi in vas celo pusti pri miru, ko se ukvarjate s svojim delom, se verjetno počuti povezan z vami in verjame, da ga ne boste zapustili.

 

7. Z vami vzpostavi očesni stik

Podobno kot mačka, tudi pes vzpostavi neposreden in dolgotrajen očesni stik le, če se v vaši bližini počuti varno in je z vami povezan na poseben način.

 

8. Ob omembi vašega imena pokaže veselje

Če vidite, da vaš pes dvigne ušesa, ko nekdo izgovori vaše ime, to pomeni, da je tako povezan z vami, da želi biti zraven že samo ob omembi vašega imena. Ne glede na to, ali ste fizično prisotni ali se o vas samo govori.

 

9. Poskuša vas preganjati

Pastirske pasme psov običajno skrbijo za svoje “otroke”, ki jih lahko tudi preganjajo, saj ne želijo, da bi se kdo izgubil. To pomeni, da je vaš pes pozoren in opazi, kam se vi (ali vaši otroci) premikate, saj vas želi zaščiti.

 

Vir: PureWow