Zakaj psi jedo svoje (ali tuje) iztrebke?

19. aprila, 2022

Če imate psa, potem ste ga zagotovo že videli, da občasno poje tudi svoj ali kakšen drug iztrebek. Gotovo ste se že vprašali, zakaj to počne in ali je to početje škodljivo. 

V živalskem kraljestvu je uživanje lastnih ali tujih iztrebkov pogost pojav in se mu strokovno reče »koprofagija«.

Iztrebki so prednike ščitili

Raziskava, predstavljena na letni konferenci American Veterinary Society of Animal Behavior leta 2012, je pokazala, da je 16 % psov »resnih« jedcev kakcev, medtem ko je 24 % psov vsaj enkrat jedlo svoje iztrebke.

Raziskava je ugotovila, da je uživanje iztrebkov pogostejše v domovih z več psi in da je to bolj verjetno pri samicah, medtem ko je pri nekastriranih psih najmanjša verjetnost.

Dr. Benjamin Hart s kalifornijske univerze, ki je vodil študijo, je zapisal: »Uživanje svežega blata je odraz prirojene nagnjenosti prednikov, ki so živeli v naravi. Tovrstno početje jih je ščitilo pred črevesnimi zajedavci, prisotnimi v blatu.«

Zakaj je pomembno, da pobiramo pasje iztrebke tudi na travnikih?

Drugi razlogi, zakaj psi jedo svoje iztrebke

  • zaradi dojenja,
  • všeč jim je okus iztrebkov drugih živali,
  • želijo vašo pozornost,
  • so bolni,
  • so zaskrbljeni,
  • bojijo se kaznovanja.

Prva dva razloga nista skrb vzbujajoča, saj mama psica pogosto zaužije iztrebke svojih mladičev, da ostane njihovo zavetje čisto.

Ostali štirje razlogi so lahko povezani z boleznimi črevesnega trakta ali celo s tistimi, ki prizadenejo druge dele telesa, kot so jetra ali možgani.

Če vaš pes začne izgubljati težo v času, ko je svoje iztrebke, ali opazite nenavadno obnašanje, se posvetujte z izbranim veterinarjem.

Sledi kmalu na www.mojpes.com: Kako to početje pri svojem psu preprečimo?

Vir: Lifehacker