Zanimivo

Zeus, največji pes na svetu, v višino meril kar 111,8 cm!

Ali veste, kdo je bil največji pes vseh časov? Ta naslov je v Guinnessovi knjigi rekordov osvojil Zeus, predstavnik pasme nemška doga, ki je v višino meril kar 111,8 centimetrov!

Rekord, ki ga do zdaj ni podrl še nihče, je Zeus postavil 4. oktobra 2011. Ta pasji orjak, ki je bil v lasti družine Doorlag iz kraja Otsego v ameriški zvezni državi Michigan, je ob merjenju sicer tehtal 70,3 kilograma, vsaka dva tedna pa je v povprečju pojedel kar 13,6 kilograma hrane.

Zeusovo življenje je bilo na žalost kratko: skotil se je 22. novembra 2008, poginil pa je 3. septembra 2014. Kot je takrat sporočil njegov lastnik Kevin Doorlag, je Zeus poginil naravne smrti, kar nekaj časa pred smrtjo pa je kazal simptome, ki so sicer značilni za starejše pse. Doorlagovi Zeusa zagotovo nikoli ne bodo pozabili: ko se je dvignil na zadnje tace, je v višino namreč dosegel kar 2,26 metra. »Ljudje me najpogosteje vprašajo, ali imamo doma konja ali psa,« je za enega od lokalnih medijev Kevin Doorlag povedal leta 2012. Reakcija ljudi ob pogledu na Zeusa ni bila presenetljiva, saj do takrat tako velikega psa še nihče med njimi nikoli ni videl.

Po Zeusovi smrti leta 2014 je naslov največjega psa pripadel Freddyju, prav tako predstavniku nemških dog. Freddy živi v Veliki Britaniji, v kraju Leigh-on-Sea, v pokrajini Essex. Naj dodamo, da Freddy v višino meri le tri centimetre manj od Zeusa.

In če se mogoče sprašujete, kdo je najmanjši pes, ki je kadarkoli živel na zemeljski obli, naj razkrijemo, da ta naslov trenutno pripada ženski predstavnici pasme čivava z imenom Miracle Milly. Miracle Milly namreč v višino meri le 9,65 centimetra, njena lastnica pa je Vanesa Semler of Dorado iz Puerto Rica.

Katja Željan

error: Kopiranje teksta ni mogoče.