Nasveti Zdravje & nega

7 zdravstvenih simptomov pri psih, ki jih ne smete prezreti! (Veterinar!)

Večina ljudi ve, če se hišni ljubljenček zgrudi, ima napad, krvavi, je napihnjen, ne more hoditi ali ima poškodbo, da je treba hitro obiskati veterinarja.

Kaj pa drugi, bolj subtilni simptomi? Kdaj morate svojega hišnega ljubljenčka vsekakor peljati k veterinarju?

V nadaljevanju je predstavljenih sedem pogostih zdravstvenih simptomov, ki jih nikoli ne smete prezreti.

Težave z dihanjem

Vsakršne spremembe v dihanju vašega psa je treba takoj obravnavati. Ker imajo majhni psi kratke dihalne poti, lahko celo na videz manjše težave z dihanjem hitro privedejo do življenjsko nevarnih situacij. Če vaš pes kašlja, sopiha več kot običajno, se zlahka utrudi ali nenadoma glasno diha, potrebuje nemudoma pregled pri veterinarju.

Driska

Driska, ki traja več kot en dan, zahteva pozornost. Ker so psi manjši od ljudi, lahko dehidrirajo hitreje kot mi. Če ima vaš pes redko blato, ki traja dlje kot en dan, obiščite veterinarja.

Bruhanje

Če se pojavi bruhanje trikrat ali večkrat na dan, je to skrb vzbujajoče. Vzrokov za bruhanje pri psih je veliko. Ne tvegajte, da vaš ljubljenček trpi za črevesno okužbo, pankreatitisom, boleznijo jeter ali ledvic, hormonskim neravnovesjem ali kaj hujšega. Prej ko bo vašemu ljubljenčku postavljena diagnoza in zdravljenje, boljše (in cenejše) bo zdravljenje.

Nenadno povečanje žeje ali uriniranja

Spremembe v žeji in uriniranju je pri psih in mačkah lahko težko prepoznati. Če svojega psa nenadoma nenehno opazujete pri posodi z vodo in prosi, da gre pogosteje ven, ga peljite k veterinarju. Ti klinični znaki so lahko povezani s sladkorno boleznijo, boleznijo ledvic ali jeter, okužbami ledvic ali mehurja, zastrupitvijo, hormonskimi boleznimi itd.

Dva dni zapored brez apetita

Apetit psa je stabilen, razen če je kaj resno narobe. Če pes dva dni zapored ne jé, bi morali obiskati veterinarja. Z odlašanjem zdravljenja vaš pes doživi dodatne prehranske pomanjkljivosti, ki lahko podaljšajo, ali otežijo njegovo okrevanje.

Temno ali krvavo blato

Temno, črno ali katranu podobno blato je pogosto povezano s prebavljeno krvjo v blatu. Svetlo rdeča kri pogosto spremlja kolitis ali bolezni analne žleze. V vsakem primeru naj vašega ljubljenčka pregleda veterinar.

Nezmožnost iztrebljanja ali uriniranja

Hišni ljubljenček, ki se napenja in ne more urinirati ali iztrebljati, je v neposredni nevarnosti – težave z mehurjem ali sečnico, odpovedjo ledvic, zastrupitvijo krvi, epileptične napade in še hujša stanja. Zato ljubljenčku nemudoma zagotovite veterinarsko pomoč.

 

Vir: DogTime

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.