9 razlogov, zakaj ima moj pes rad vodo, a ne mara kopanja

19. septembra, 2022

Da pes ne mara kopanja je ena najpogostejših težav, s katero se srečujejo lastniki hišnih ljubljenčkov.

Mnogi psi bodo naredili vse, da se ne zmočijo, vključno s tresenjem, praskanjem in celo grizenjem.

Ko spoznate vzrok težave, lahko ukrepate, da bo izkušnja prijetnejša za oba. Spoznajte devet najpogostejših razlogov, da pes ne mara kopanja.

Izguba nadzora

Ko je pes v reki, morju, jezeru, lahko plava naokoli, prinaša palice in pije, kolikor želi. Toda v kopalni kadi je omejen na majhen prostor in ne more ubežati toku vode, ki teče po njem. Izguba nadzora je za nekatere pse preprosto prevelika, zato bi se raje popolnoma izognili kopanju.

Veliko (neprijetnih) stikov

Voda ni edina stvar, zaradi katere je pes nemiren, ko je v kopalni kadi. Dodaten stres je tudi drgnjenje z brisačo ali krtačo. Vsi ti stiki so lahko za nekatere pse preveč, še posebej, če jih niso vajeni.

Strah pred neznanim

Drug pogost razlog, zakaj psi sovražijo kopanje, je, da se preprosto bojijo neznanega. Če vaš pes še nikoli ni bil v kopalni kadi, je lahko izkušnja precej strašljiva. Pomembno je, da psa zgodaj navadite na kopalno kad.

Negativne pretekle izkušnje

Na žalost so imeli nekateri psi v preteklosti negativne izkušnje s kopanjem. Če je bil vaš pes kdaj grajan ali kaznovan, medtem ko je bil v kopalni kadi, lahko zdaj kopanje povezuje z negativnimi čustvi. Posledično lahko postanejo tesnobni ali pod stresom vsakič, ko vidijo kopalno kad.

Občutljivost na hrup

Psi imajo izjemno občutljiv sluh, zato so lahko glasni zvoki (na primer tekoča voda) zanje tako močni, da jih še dodatno vznemirja.

Spolzka tla

Še en pogost razlog, zakaj psi sovražijo kopanje, je ta, da se bojijo zdrsa in padca na spolzkih tleh kopalne kadi. Na tla v kad položite na pol prepognjeno brisačo, da psu ne bo drselo in mu bo bolj prijetno.

Sporočila lastnika

Če ste med kopanjem svojega psa napeti ali pod stresom, se lahko tudi on začne počutiti enako. Zato je pomembno, da med kopanjem psa ostanete mirni in sproščeni.

Premočni vonji

Nekateri šamponi in mila so lahko za pse precej močni, saj imajo zelo izostren voh. Torej, naslednjič, ko boste kupovali šampon za svojega psa, izberite tistega, ki ima blažji vonj.

Uporabo šamponov za bolj belo pasjo dlako veterinarji odsvetujejo

Temperatura vode je prenizka ali previsoka

Prehladna ali prevroča voda je lahko za vašega psa zelo neprijetna. Hladna voda je lahko velik šok, prevroča pa lahko povzroči opekline. Zato je pomembno, da pri kopanju psa uporabljate mlačno vodo, da mu bo bolj udobno.

 

Vir: Train Your GSD