Zdravje & nega

Alergije pri psih: obvladljive ob strogi doslednosti

Pojavnost alergij tako kot pri ljudeh tudi pri psih strmo narašča – gre za ena najpogostejših zdravstvenih problematik današnjega časa. Do manifestacije alergijske reakcije pride pri stiku živali z alergenom in posledično zaradi bolj ali manj burnega odziva imunskega sistema živali. Pomemben je tudi čas izpostavljenosti alergenu, čim daljši je, toliko burnejša je lahko alergična reakcija pri psu.

Živali, ki jih pesti alergija,  kihajo, kašljajo, imajo izcedek iz očí, nahod, praskajo se po glavi, očeh, po telesu, otresajo z ušesi, ližejo tačke, dobijo drisko in še bi lahko naštevali.  Enaka problematika se ponavlja iz leta v leto ali celo iz meseca v mesec.

Katere alergije so pri psih najpogostejše?

»Najpogostejše pri psih so alergije na bolhe, oziroma so bolšji piki na prvem mestu med alergijami, zato sta borba in preventiva zoper bolhe zelo pomembni,« pojasnjuje Emil Senčar, dr. vet. med. z Veterinarske bolnice Ptuj. V pomladnih mesecih so manifestacije alergičnih reakcij najizrazitejše, saj v naravi kar mrgoli najrazličnejših alergenov. Narava se intenzivno prebuja, cvetijo najrazličnejše trave in drevesa, zrak je poln cvetnega prahu, In prav ta je alergen ter glavni vzrok za težave živali v tem času.

Bolšji dermatitis

Atopija

Atopija je vrsta alergije, ki je v tem letnem času najpogostejša in  pomeni, da alergen pride v telo aerogeno, prek vdihanega zraka v pljuča in tako se reakcija začne. Vnetja oči z izcedkom so izredno pogosta simptomatika pri psih, prav tako izcedek iz nosu in kihanje. V tej vrsti alergij lahko omenim tudi ambrozijo, rastlino, ki cveti konec avgusta in v septembru in bi jo morali po točki zakona zatirati.

Kontaktne alergije

Kontaktne alergije so prav tako zelo pomembne, pojavijo se najprej na trebuhu psa, kjer je koža najmanj poraščena z dlako. To se lahko dogaja v naravi pri stiku z določenimi travami ali pa tudi doma kot reakcija na razne sintetične podloge, krpe, brisače v ležišču psa.

Prehrambni vzroki in nadležne pršice

Seveda so med potencialnimi vzroki alergij zelo pomembni in pogosti prehrambni vzroki. Psi so lahko alergični na določene vrste mesa, na žitarice, sojo … Nikakor pa ne smemo pozabiti na pršice, ki so prav tako eden od najpogostejših vzrokov za alergijo pri psih. Alergija na hišne pršice je pogostejša v zimskih mesecih, saj kurjava povzroča kroženje zraka s tal navzgor, pršice pa so največkrat vezane na prašne delce, ki na tak način krožijo po stanovanju in jih naš pes seveda intenzivno vdihuje.

Spomladanske tegobe

Kako preprečiti alergije na cvetenje trav ali jih vsaj omiliti, ali je tako kot pri ljudeh možna preventiva, se v spomladanskem času sprašujejo številni skrbniki psov. Preventiva pri psih, ki se zelo burno in vsako pomlad odzovejo na cvetenje in cvetni prah, je seveda možna, enako kot pri ljudeh, pravi sogovornik. Obstajajo najrazličnejša zdravila v injekcijah ali tabletah, ki jih pa mora vsekakor predpisati veterinar. Druga možnost pa so alergološki testi in na podlagi rezultatov terapija za desenzibilizacijo organizma, ki je ciljana na specifični alergen oziroma alergene.

Alergije na hrano

Pri tako imenovani izločevalni oz. monoproteinski dieti mora kuža mora vsaj mesec ali dva jesti hrano, ki ne povzroča alergij, s pomočjo strokovnjaka pa lahko tako hrano pripravimo tudi sami doma, pri čemer uporabimo meso in zelenjavo, za katero smo prepričani, da ne povzroča alergije. »Če se problematika umiri, lahko kuža ostane na tej hrani, lahko pa po šestih tednih postopoma začnemo dodajati tudi drugo hrano in seveda opazujemo, kaj se bo zgodilo. Če se po uvajanju druge hrane pojavi srbež ali driska, vemo, da je ne sme več uživati,« pove dr. Senčar.

Kožne alergije

Alergije, ki se pojavljajo na koži s simptomatiko močnega praskanja, lizanja kože in tudi grizenja, lahko privedejo do poškodb kože. Posledično pride do vdora bakterij vanjo in do vnetja. Če pri slednjem lastnik psa ne ukrepa pravočasno, lahko pride do gnojnega vnetja globljih plasti kože, do tako imenovane piodermije, ki pomeni dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki, lahko pa privede celo do smrti živali.

Malasezia

Sekundarni spremljevalec alergij pri psih je tudi malasezia, glivica, ki se lahko na koži razraste pri alergijah, še posebej pri tistih, kjer zdravimo kožo z antibiotiki. Simptomatika malasezie je tudi srbenje kože, mastna dlaka in pogosto neprijeten sladkasti vonj psa. Zdravljenje je s kopanjem psa v medicinskih šamponih, ki jih predpiše veterinar.

 

Tema o alergijah je v žarišču aktualne številke revije Moj pes, kjer si lahko preberete še več.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.