Ali poletno striženje res pomaga, da je psu manj vroče?

18. julija, 2020
Je v poletnih mesecih psom vroče zaradi njihove dlake? Bo poletno striženje pomagalo? Z nekaj nasveti, ki zadevajo striženje psov, so nam pomagali strokovnjaki.

Z nasveti o poletnem striženju so nam pomagali strokovnjaki iz  Pasjega salona Kira iz Nove Gorice ter Petra Brecelj iz Pasjega salona Nioba v Ljubljani.

»Psov s poddlako (gre za puh, ki odpada), ne smemo striči v globino. Lahko jim postrižemo le kakšne viseče resice za obliko. Če jih strižemo v globino, namreč naredimo kontra učinek. Dlaka začne proizvajati še več poddlake, zato je psu posledično še bolj vroče, saj koža ne diha. Najbolj jim lahko pomagamo z rednim odstranjevanjem poddlake. Manj kot bo poddlake, manj jim bo vroče. Koža namreč tako bolj diha,« pojasnjuje Brecljeva. Po njenih besedah je odstranitev odmrle in odpadajoče dlake nadvse dobrodošla tudi za kratkodlake pse.

»Ostale pse, ki jim dlaka ne odpada, lahko strižemo. Je pa zelo pomembno, da se jih ne postriže preveč, ker jih dlaka ščiti proti visokim temperaturam in poskrbi, da jih sonce ne opeče. Kaj pomeni, da jih ne postrižemo preveč? Da se jim ne vidi koža oziroma da je koža pokrita z dlako. Nekateri psi imajo sicer zelo gosto dlako, nekateri zelo redko,« pojasnjuje sogovornica.

Na vprašanje, ali psom striženje pomaga, da jim je manj vroče, pa odgovarja: »Če imajo gosto dlako, zagotovo, če imajo zelo redko dlako, pa kakšne posebno razlike ni«. Da psu ni vroče, je po besedah Petre Brecelj pomembno tudi, da nima t.i. vozljev. Pod njimi namreč koža ne diha. »Posledično je psu vroče in lahko pride tudi do vnetij,« še opozarja.

V Pasjem salonu Kira pa pravijo takole: »V kolikor lastniki redno negujejo psa in poskrbijo za njegovo dobro počutje, da je dlaka lepo razčesana in koža lepo diha, potem tudi sama dolžina dlake ne predstavlja posebnega problema. Seveda moramo tukaj tudi upoštevati starost ter zdravstveno stanje kužka. Ne glede na to, kako pridni so lastniki z nego dlake, če je pes že malo starejši in težje prenaša vročino, potem vseeno svetujem, da se lastniki raje odločijo za krajšo frizuro, saj bo pes tako čez poletje veliko lažje prenašal vročino in zmanjšamo možnosti za kakšen toplotni udar. Posebno pozornost potrebujejo tudi psi z raznimi dihalnimi boleznimi, psi s črno dlako ter psi s prekomerno težo.«

Katja Željan