Zdravje & nega

Ali psi potrebujejo kremo za zaščito pred soncem?

foto: adobestock
Tako kot ljudje lahko tudi psi lahko utrpijo sončne opekline in zbolijo za kožnim rakom, zato tako kot mi potrebujejo zaščito pred UV žarki, ko poleti preživljajo čas na prostem.

Veterinarji menijo, da tudi psi potrebujejo kremo za zaščito pred soncem. Krema za pse ima enak namen kot pri ljudeh – zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzroča dolgotrajna izpostavljenost sončnim UV žarkom.

Kateri psi so bolj občutljivi na sonce?

Vendar pa niso vsi psi enako občutljivi na sonce. Pasme s krajšo in svetlejšo dlako, kot so pitbuli, bulterierji, beli bokserji in dalmatinci, so bolj izpostavljene sončnim poškodbam, zlasti na redko poraslih predelih telesa ali tistih brez pigmenta.

Kako izbrati in kako uporabljati kremo za sonce?

Pri izbiri kreme veterinarji opozarjajo, naj na psu ne uporabljamo iste kreme kot zase. Kreme, ki so na voljo za pse, so pripravljene drugače kot za ljudi. In te so edine, ki jih lahko uporabljamo na svojem hišnem ljubljenčku.

Če nameravate preživeti dolgo časa zunaj s svojim psom, nanesite kremo za sonce, preden zapustite dom, in jo nato ponovno nanesite na vsake štiri do šest ur, dodatno pa tudi, če je vaš pes vmes v vodi. Ne glede na vrsto dlake vašega psa je najpomembneje, da zaščitite dele telesa, ki imajo malo ali nič dlake, kot so nos, ušesa, trebuh in dimlje. Pri nanašanju pazite, da krema ne pride v stik z njegovimi očmi. Če ima vaš pes gosto dlako, boste kremo najverjetneje nanesli le na manj poraščene dele telesa, saj gosta dlaka zagotavlja naravno zaščito pred UV izpostavljenostjo.

Poleg uporabe kreme za sončenje poskrbite, da bo v sončnih dnevih vaš pes spil dovolj vode, poskrbite pa tudi za senco, še posebej med najmočnejšim soncem med 10. in 16. uro. Uporabite lahko tudi zaščitno obleko in klobuk.


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.