Nasveti Zdravje & nega

Bruhanje pri psih: 6 razlogov, zakaj pes bruha rumen žolč

Foto: stock.adobe.com

Če pes bruha rumeno mehurčkasto, vodeno in lepljivo tekočino, je to žolč. Žolč nastaja v jetrih in žolčniku. Razgrajuje maščobe in olja v tankem črevesu, hkrati pa psu pomaga absorbirati hranila.

Žolč je zelo alkalen, zato pomaga nevtralizirati kislo želodčno vsebino in ščiti občutljivo sluznico tankega črevesa. Ko pa žolč priteče v želodec, reagira z želodčno kislino – in pes lahko bruha.

Vzroki za bruhanje žolča pri psih

1. Sindrom žolčnega bruhanja

Sindrom žolčnega bruhanja se včasih uporablja za opis stanja, ko psi bruhajo žolč ali peno – ne pa tudi hrane – potem ko nekaj časa niso jedli. Pri večini psov se to zgodi zgodaj zjutraj, potem ko čez noč niso jedli. Psi z omenjenim sindromom lahko kažejo očitne znake slabosti, še posebej zjutraj. Čeprav sindrom žolčnega bruhanja običajno ni smrtno nevaren, se posvetujte s svojim veterinarjem, da izključite druge vzroke bruhanja pri svojem ljubljenčku, saj so nekateri lahko zelo resni.

2. Bolezni prebavil

Ko pes bruha rumeni žolč akutno (nenaden pojav) ali kronično (vsak dan), lahko na prebavni sistem vplivajo številne težave:

·         vnetne bolezni črevesja

·         razjede

·         bakterijske ali virusne okužbe

·         okužba z zajedavci

·         nekateri raki

V vsakem od teh primerov mora osnovno bolezen diagnosticirati in zdraviti veterinar.

3. Pankreatitis

Endokrine motnje, kot je pankreatitis, se lahko pojavijo, ko pes zaužije (zelo) mastno hrano. To stanje povzroči vnetje trebušne slinavke in posledično bruhanje žolča, skupaj z močno bolečino v trebuhu in drisko. Pankreatitis se običajno pojavi tri do pet dni po tem, ko pes zaužije mastno hrano, vendar se lahko pojavi tudi že 24 ur po tem.

4. Addisonova bolezen

Addisonova bolezen je še ena endokrina motnja – zlasti motnja nadledvičnih žlez – za katero je pogosto značilno bruhanje. Zaradi nadledvičnih žlez, ki ne proizvajajo dovolj kortikosteroidov (hormonov stresa), lahko psi z Addisonovo boleznijo kritično prizadenejo že najmanjšo količino stresa.

5. Črevesne blokade

Skupaj z bruhanjem žolča lahko ekstremno pomanjkanje energije in hude bolečine v trebuhu kažejo na črevesno blokado. To je nujni medicinski primer, zato s psom takoj obiščite veterinarja.

6. Alergije

Če vaš pes poje nekaj, na kar je alergičen, lahko pride do bruhanja žolča. To se lahko zgodi, ko pes zamenja prehrano.

Pogoste alergije na hrano pri psih vključujejo:

·         govedino

·         mlečne izdelke

·         pšenico

·         jajca

·         piščanca

·         koruzo

·         jagnjetino

·         sojo

·         svinjino

·         zajca

·         ribe

 

V drugih primerih lahko pes postane alergičen na nekaj, kar je redno jedel več let. Večina hišnih ljubljenčkov razvije alergije na hrano med 1. in 5. letom starosti.

V tem primeru bo morda potreben strog 12-tedenski dietni poskus, da se ugotovi, katera beljakovina je škodljiva. Veterinarski nutricionist lahko sestavi tudi dieto, ki odstrani alergen, ne da bi vašega psa prikrajšala za vitamine in hranila, ki jih potrebuje za polno in zdravo življenje.

Kdaj k veterinarju?

Če vaš pes bruha žolč le enkrat, nadaljujte s spremljanjem, ali morda še bruha ali ima druge simptome, kot sta driska ali letargija. Če vaš pes bruha dvakrat v 24 urah, ga odpeljite k veterinarju. Psa morate peljati k veterinarju tudi, če nenehno bruha rumen žolč, na primer enkrat na teden ali vsakih nekaj dni.

Bruhanje – kdaj k veterinarju?

Vir: Pet MD

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.