Zdravje & nega

Črevesni zajedavci: zdravljenje in preprečevanje

Shutterstock
Za odpravljanje notranjih zajedavcev iz prebavil so na voljo učinkoviti pripravki, je pa pomembno, da natančno upoštevamo navodila veterinarja oz. proizvajalca.

Še zlasti je pomembno, da redno odpravljamo črevesne zajedavce pri mladičih, pri odraslih psih pa vsaj dvakrat na leto – po navadi pred cepljenjem prosti kužnim boleznim oz. steklini. Pripravki proti zajedavcem so na voljo v obliki tabletk, past, sirupov, injekcij in tudi kožnih kapljic. Različnih pripravkov ne smemo uporabljati hkrati, o uporabi se vedno posvetujemo z veterinarjem. Večino pripravkov lahko uporabljamo tako za zdravljenje, kot za preprečevanje invazije črevesnih zajedavcev.

Zelo pomembno je preprečevanje, še zlasti pri psih, ki živijo:

  • v gosto naseljenih urbanih območjih,
  • v družinah z majhnimi otroki,
  • v družinah z več ljubljenci in
  • pri razstavnih psih in mačkah.

Redno opravljanje bolh

Eden od zelo pomembnih preventivnih ukrepov je redno odpravljanje bolh, ki so vmesni gostitelj za nekatere trakulje. Psi in mačke se s temi trakuljami okužijo, ko pogoltnejo bolho, v kateri so razvojne oblike trakulj. Prav tako moramo paziti, da psi ne jedo mrhovine, še zlasti so nevarni ostanki trupel zajcev in glodavcev. Ti so zelo pogosto okuženi z razvojnimi oblikami trakulj, ki bodo dozorele oz. odrasle v telesu našega ljubljenca.

Higiena

Pri preprečevanju okužbe s črevesnimi zajedavci je pomembno tudi vzdrževanje higiene in redno pospravljanje iztrebkov našega psa. Pa še nekaj: med sprehodom opazujmo svojega psa in mu ne dovolimo, da bi zaužil iztrebke drugih psov, ki so lahko okuženi z jajčeci črevesnih zajedavcev.