Kako kupovati in uporabljati dodatke k prehrani?

11. marca, 2020
Če kupujete dodatke, jih kupujte namensko – ne samo zato, ker menite, da je psu treba nekaj dodajati. Namensko pomeni, da ste pri psu s pomočjo veterinarja zaznali določeno težavo in zanjo aktivno iščete rešitev in podporno terapijo, kamor lahko spadajo tudi različni dodatki k prehrani.

Dodatki k prehrani naj se kupujejo predvsem po pameti in pri prodajalcih, ki so za to specializirani in vam lahko tudi ustrezno svetujejo. Spletna ali fizična trgovina, kjer lahko poleg pasjih multivitaminov kupite še vrtnarske škarje in prašek za perilo, ne spada v to kategorijo.

Specializirane trgovine (ki so lahko seveda tudi spletne) in podučeni prodajalci so zlasti pomembni, če je vaš pes kronični bolnik, ki za lajšanje težav že jemlje določena zdravila in bi lahko obstajala verjetnost, da bi zaradi kombinacije različni učinkovin v zdravilih in dodatkih prišlo do težav. V takem primeru je gotovo tudi pametno, da se posvetujete z izbranim veterinarjem; tudi če je dodatek k prehrani popolnoma naraven, imejte v mislih, da če je nekaj naravno, še ne pomeni, da ne more škoditi.

Sestavine

Pred nakupom obrnite izdelek in preverite sestavine na deklaraciji. Konzervansi, barvila in ojačevalci okusov ne spadajo med zdrave izdelke. Sestavine naj bodo čim bolj jasno navedene in s čim manj balasta; kaj vam pomagajo tablete z zelenoustno školjko, če izdelek na koncu vsebuje zgolj nekaj odstotkov oglaševane sestavine?

Dražje ali cenejše?

Cena že dolgo ne velja za merilo kakovosti, a prav gotovo ni zanemarljiva. Če imate ogledanih več različnih dodatkov z isto učinkovino (npr. glukozamin), obrnite embalažo in navodila za odmerjanje. Cena je včasih na prvi pogled res nižja, ampak ob podrobnem branju navodil boste ugotovili, da morate psu odmeriti bistveno več kapsul kot pri dražjem izdelku, zaradi česar ga boste tudi prej porabili.

Po potrebi

Kupujte tisto, kar vaš pes zares potrebuje v tistem trenutku (ali pa vsaj menite, da potrebuje). Dodatki k prehrani za sklepe ne bodo preprečili morebitnega šepanja pri psu, in če ima pes 8 let, še ne pomeni, da mu morate od rojstnega dne dalje dodajati vse tisto, kar je nujno in zdravo za seniorje. Če že sami težko sledite vsemu, kar morate dodati svojemu psu, potem je čas, da to spremenite. Poleg tega pazite, da med sabo ne kombinirate dodatkov z isto učinkovino ali take, ki se med seboj izključujejo.

Bodite vztrajni

Nobena sprememba se ne zgodi čez noč. Če posegate po naravnih učinkovinah, te potrebujejo nekaj časa, da se pokažejo prvi rezultati. Zato bodite disciplinirani, izdelek uporabljajte po navodilih proizvajalca in dajte organizmu dovolj časa, da si lahko nazaj povrne svoje moč.

Lena Gregorčič (celoten prispevek o prehranskih dodatkih je dostopen v aktualni številki revije Moj pes)