Gostujoči zapis – izkušnja: Moja psička potrebuje operacijo (2. del)

4. maja, 2023
Foto: Katja Šneler

Približno dva tedna pred operacijo sem obiskala mojo homeopatinjo, ki je izbrala ustrezne homeopatske pripravke in pripravila protokol.

Istočasno sva izbrali tudi prehranska dopolnila ter preverili njihovo ustreznost za Gracie. Tako sem imela čas vse manjkajoče nakupiti in si poleg tega pripraviti tudi obroke ter skuhati kostno juho, ki je v obdobju okrevanja zelo dobrodošla in hranljiva podpora.

Prvi del pa tule

Gostujoči zapis – izkušnja: Moja psička potrebuje operacijo

Nekaj dni pred opwracijo sem psičko peljala na osteopatijo, zaradi tega, da bi bilo telo čim bolj sproščeno. Dan pred operacijo pa še na bioresonančno obravnavo, kjer smo dodatno podprli imunski sistem in telo pripravili na poseg.

Dan operacije

Zjutraj je najprej sledil prijeten sprehod, saj nato nekaj časa ne bo mogla samostojno hoditi. Ob prihodu k veterinarju sem se za lajšanje stresa, sebi in psički, poslužila homeopatije. Ravno tako tik preden je bila psička uspavana, saj je paleta pripravkov res široka in slednji pripravek je bil namenjen blaženju stranskih učinkov narkotikov.

Moja velika želja je bila, da sem ob psički, ko se zbudi, ker vem, da jo to pomirja in obenem zagotavlja manj stresa ter s tem pripomore k boljšemu okrevanju. Zelo sem hvaležna, da so mi to omogočili in je zbujanje potekalo v mirnem in prijaznem okolju, z veliko pozornosti tudi s strani veterinarskega osebja.

Najbrž si lahko predstavljate, da, ko me je psička pogledala in se takoj za tem sprostila ter nazaj zadremala z globokim pomirjujočim vzdihom, je bila to zame res neprecenljiva podpora.

Rehabilitacija doma

Ob odhodu domov in kasneje doma je psička večinoma dremala, je pa zvečer veselo pojedla svoj obrok in zadovoljno zaspala. Skoraj teden dni sem bolj malo spala, saj sem ji pomagala pri vstajanju in obračanju in ji bila na voljo, da bi ji bilo čim bolj udobno. Ker imamo v hiši stopnice, sem jo seveda nosila, ob hoji pa ji pomagala s podvezo.

Kar nekaj časa je trajalo, da je odšla na potrebo, ampak je vse potekalo kot mora in sem kljub utrujenosti, bila izjemno zadovoljna. Ker psička ni ravno najmanjša, je bila skrb zanjo prve tri tedne kar naporna, vendar pa je vse skupaj potekalo brez kakršnih koli težav.

Upoštevanje navodil veterinarja in ustrezno gibanje

Zelo pomembno je, da skrbniki dosledno upoštevamo navodila veterinarja, saj le na ta način lahko omogočimo uspešno okrevanje. Po odstranitvi obveze je treba skrbeti, da je rana suha, da oteklina lepo plahni in seveda, da kuža nima dostopa do rane ter da je gibanje omejeno in pod nadzorom.

Ker sem imela to srečo, da sem bila lahko ves čas ob Gracie, ji nisem nadela “ovratnika” in sem ji dovolila, da se je z gobčkom dotikala noge, ne pa tudi rane, zaradi česar je bila bolj mirna in kmalu tudi ni imela več potrebe, da bi pretirano spremljala, kaj se z nogo dogaja.

Vsak dan sva nogico nežno masirali, izvajali led terapijo z aparatom, ki sem si ga za ta namen izposodila in je odlično opravil svoje delo. Kmalu sva začeli tudi s priporočenimi vajami in napredek je bil očiten.

Prehranska podpora

Ker se je psička v času okrevanja dosti manj gibala, sem ji temu primerno zmanjšala obroke ter ji v hrano redno dodajala kostno juho, ki je odličen vir kolagena in je izjemnega pomena za zdrava vezivna tkiva. Poglodala in pohrustala je tudi kar nekaj mesnatih kosti, saj s tem zagotavljamo mentalno stimulacijo, obenem pa potrebna hranila za zdravo okostje. Glavni del obrokov je seveda sestavljalo kakovostno meso in širok nabor organov, ki zagotavljajo ustrezen vir beljakovin, ki so gradniki mišic ter naravne vitamine in minerale, ki so ključnega pomena za splošno zdravje.

Nikakor ne smem pozabiti niti na vlaknine, ki skrbijo za zdravo prebavo in pestrost prehrane. Poleg tega sem hrani redno dodajala vitamine b kompleksa, za zdravje mišic, C vitamin za hitrejše okrevanje in boljšo absorbcijo kolagena, protivnetna dopolnila kot so prah zelenouste školjke, kurkume, kolagen v prahu in v obliki kostne juhe.

Kostna juha je obenem hranljiva in lahka in je takoj po operaciji dobro krepčilo, ki ne obremeni prebavil.

Kostna juha blagodejna tudi za pse

Pregled pri veterinarju

Okrevanje je potekalo kot po maslu in po šestih tednih je sledil kontrolni pregled, ki je pokazal, da se je kost odlično zacelila in da je psička na naše veliko veselje, dobro okrevala.  Kljub temu zdravljenje in skrb še ni bila zaključena, je pa najtežji del bil za nama.

V prihodnjem opisu bom opisala sledeče korake rehabilitacije, ki so omogočili polno in odlično okrevanje in ga srčno priporočam vsem.