Hidroterapija je več kot čofotanje v bazenu

12. februarja, 2020
Hidroterapija v centru Dogs4motion (foto: Anja Troha)
Hidroterapija je v zadnjem času vedno bolj priljubljena in poznana oblika terapije za pse.

Spremljali smo, kako poteka hidroterapija v koroškem centru Dogs4motion. Voda za terapevtske namene je ogreta na okoli 30 stopinj in kot nam pove tamkajšnja strokovnjakinja Jana Gams, dr. vet. med, CCRP, ta temperatura poskrbi, da se mišice sprostijo. Vzgon vode psu odvzame potreben del teže in razbremeni določen del telesa, hidrostatski pritisk pa izboljša delovanje limfnega sistema.

V vodi dobimo mnogo večji obseg gibljivosti pasjih okončin, upor vode pa izboljša potrebno delo in krepitev mišic. Če po suhem pes že vleče tačke po tleh in se ni več sposoben dvigati, je v vodi vse to veliko lažje in pes se lahko razmiga. Hidroterapijo zaradi vsega omenjenega v koroškem centru redno vključujejo v svoje terapije, pri tem pa sogovornica opozori, da je tudi treba biti previden, da se ta terapija izbere za prave paciente, saj bi lahko denimo tistim s srčnim popuščanjem na ta način celo škodovali. »Prav zaradi takih primerov verjamem, da je za naše delo resnično potrebno široko veterinarsko znanje, da ob določenih situacijah znamo pomisliti na vse,« pravi sogovornica.

Hidroterapija tudi v Ljubljani

Fizioterapijo vključno s hidroterapijo dvakrat na teden izvajajo tudi na kliniki za male živali Moj Vet v Ljubljani, kjer dobro leto sodelujejo z avstrijsko terapevtko Sabine Pobisch. Kot pravijo, so njihove stranke navdušene in terapijo zelo pohvalijo.

»Predvsem so zelo veseli lastniki starejših psov s kroničnimi težavami, ko psi po nekaj terapijah pri njej postanejo okretnejši in bolj mobilni, živahnejši, zmorejo daljše sprehode in se kar malo pomladijo«, pravijo v kliniki Moj Vet, kjer izpostavijo zgodbo psičke Azre. Ta je imela poškodbo hrbtenjače in sploh ni mogla hoditi. Operacija v njenem primeru ni prišla v poštev. Po terapijah pri Sabine je Azra kmalu začela uporabljati zadnje noge, z veliko volje psičke in lastnice pa danes že zelo lepo hodi in tudi malo poteče. Največ njihovih strank je sicer psov s kroničnimi težavami z mišicami in sklepi in tistih po operacijah, vedno bolj pa se uveljavlja tudi vadba pri športnih psih.

Tudi pri njih za vsako žival posebej izdelajo individualni načrt terapij. Uporabljajo kombinacije fizioterapije in hidroterapije ter tudi ostale metode, kot so elektroterapija, laser, termoterapija, ultrazvok in osteopatijo, ki je holistična metoda. Kot pravijo, velik napredek opažajo pri psih po določenih boleznih in operacijah, saj se s to terapijo hitreje vrnejo v prejšnjo kondicijo.

Trenutno so edini v Ljubljani, ki imajo bazen za hidroterapijo, ki jo priporočajo po operacijah in poškodbah na lokomotornem sistemu, pri boleznih mišic in sklepov, pri nevroloških boleznih in izgubi mišične mase, pa tudi kot del vadbe pri športnih in službenih psih, za izgubo čezmerne teže in splošno dobro počutje. Hidroterapijo priporočajo na začetku dvakrat tedensko, nato pa enkrat na teden, vse pa je seveda odvisno od bolezni in poškodbe.

Špela Šimenc