Hot spot ali akutni vlažni dermatitis

20. oktobra, 2019
Shutterstock.com
Hot Spot ali akutni vlažni dermatitis je lokalno omejeno vnetje kože, ki ga spremlja huda bolečina.

Pojavi se tudi neprijeten, zaudarjajoč, gost izloček, dlaka na rani ali okoli nje je sprijeta. Vnetje se pogosteje pojavlja na določenih predelih telesa, kot so zadnji del hrbta, vrat, rep, okoli gobčka in tudi drugje. Pogosteje se pojavlja pri dolgodlakih psih in pri tistih z zelo gosto dlako – zlatih prinašalcih, novofundlandcih, škotskih ovčarjih, bernskih planšarskih psih … Izvzete pa niso niti druge pasme, kot so labradorci, nemški ovčarji, rotvajlci in mešanci. Najpogosteje se akutni vlažni dermatitis pojavlja v poletnih mesecih.

Vzroki za Hot Spot so različni. Vnetje lahko povzročijo bakterije, okužbe z glivami, bolhe in pršice. Pomembno je, da vnetje čim prej opazimo in čim prej ukrepamo! Dlako na prizadetem mestu je treba postriči in rano očistiti. Za čiščenje in razkuževanje lahko učinkovito uporabimo vodno raztopino joda, s katero rano osušimo, razkužimo in preprečimo širjenje. Če pri roki nimamo drugega, lahko rano očistimo s kamiličnim čajem in jo nato z mehko, čisto krpo osušimo. Seveda lahko pričakujemo, da pes med našim ukrepanjem ne bo miren …

Še najbolje pa je, da zdravljenje prepustimo veterinarju. Ta bo predpisal tudi posebno ovratnico, da se pes po rani ne bo mogel lizati in grizljati. Zdravljenje je lahko precej dolgotrajno.

avtor: Jože Vidic, objavljeno v reviji Moj pes