Zdravje & nega

Pasja hrana kot krivec za vnetje ušes?

vir fotografije: www.cesarsway.com
Večkrat je slišati trditve, da so bakterije v ušesu psa posledica neprimerne hrane. Je hrana res lahko odgovorna za pojav bakterije v ušesu pri psu? Vprašali smo nekaj strokovnjakov.

»Vnetje sluhovodov nikoli ni posledica izključno prisotnosti bakterij, ampak mora za nastanek biti prisoten nek primaren razlog, na primer preobčutljivost, tujki, paraziti,« pravi Breda Jakovac Strajn z Veterinarske fakultete v Ljubljani. »Vnetje zunanjega sluhovoda se pogosto pojavi pri preobčutljivosti (alergiji) na neko določeno sestavino hrane. Žival se takrat praska, lahko ima tudi drisko in če hrane ne zamenjamo oziroma odstranimo vzroka, se vnetje ušes samo stopnjuje. V ta namen predpišemo psu dieto oziroma hrano, ki jo do takrat še ni jedel. Danes je na tržišču poplava tako imenovanih monoproteinskih diet, da bi lahko našli takšno, ki bo našemu pacientu ustrezala in bo praskanje ponehalo,« pojasni sogovornica.

Tudi v Veterinarski postaji Sevnica menijo, da bakterije v pasjem ušesu »niso posledica neprimerne hrane, pač pa alergijske reakcije na sestavino v hrani, kar lahko pripelje do vnetij zunanjega sluhovoda. Alergijska reakcija povzroči lokalno vnetno reakcijo, kar oslabi obrambne mehanizme kože in je ta posledično bolj dovzetna za bakterijske in druge okužbe. Sama hrana nima na bakterije v sluhovodu nikakršnega vpliva. Pri psih s ponavljajočimi se vnetji se priporoča tudi alergijsko testiranje,« poudarjajo.

»Hrana lahko posredno vpliva na razraščanje bakterij v ušesu,« pravijo tudi v Veterinarski ambulanti Koper. »Normalno se v zdravem ušesu nahajajo bakterije, ki sicer ne povzročajo težav. Kadar se pri psu pojavi alergija na določeno beljakovino v hrani, pa se zaradi reakcije organizma začnejo te bakterije prekomerno razraščati. Veterinar običajno svetuje dietno hrano s hidroliziranimi beljakovinami ali izbiro hrane, ki temelji na drugem viru beljakovin, ki je žival še ni uživala. Te diete se je potrebno resno držati, brez priboljškov ali ostankov iz mize. Obstajajo pa tudi testi, ki nam povedo, na katere alergene organizem odreagira. Tako lahko lastnik živali izbere hrano, ki živali najbolj ustreza,« še dodajo.

Avtorica: Andreja Šalamun

error: Kopiranje teksta ni mogoče.