Zdravje & nega

Kaj morate vedeti, če posvojite psa s sladkorno boleznijo?

Diabetes mellitus (DM) pri psih je podoben tistemu, ki se pojavi pri ljudeh, ko je krvni sladkor (glukoza) vztrajno visok zaradi nezadostne ravni inzulina.

Inzulin prenaša glukozo v celice, ki se uporablja za energijo, brez nje pa celice stradajo in telo bo za energijo uporabilo svoje zaloge maščobe (kar povzroči nadaljnje zaplete).

Poznamo dva tipa sladkorne bolezni pri psih

Tip 1 ali od inzulina odvisna, se pojavi, ko trebušna slinavka proizvaja premalo inzulina. Zaradi tega bodo psi vse življenje odvisni od inzulina. Ta vrsta sladkorne bolezni je najpogostejša oblika pri psih.

Sladkorna bolezen tipa 2 ali od inzulina neodvisna je pogosto opažena pri debelih psih, tistih s Cushingovo boleznijo ali psih, ki so bili kronično na steroidih.

Posvojitev psa s sladkorno boleznijo

Psi, ki potrebujejo več zdravniške oskrbe, so pogosto nezaželeni za posvojitev. Kot starš hišnih ljubljenčkov je pomembno, da razumete, da bo sladkorno bolezen vašega psa treba zdraviti vse življenje in bo zahtevalo malo več truda pri zdravljenju.

Večina psov s sladkorno boleznijo je srednjih do starejših in imajo lahko poleg sladkorne bolezni tudi druge zdravstvene težave. Toda dokler je sladkorna bolezen dobro urejena, bi morali vi in ​​vaš štirinožni prijatelj uživati ​​v medsebojni družbi.

Priprava na psa s sladkorno boleznijo pred posvojitvijo

Vaš prvi korak naj bo, da se poučite o sladkorni bolezni pri veterinarju, tudi zavetišče, kjer boste posvojili psa je lahko odličen vir informacij. Preverite, kaj je znano o pasji zdravstveni anamnezi, in določite, kako bo videti prvih nekaj mesecev oskrbe. Psi, pri katerih je bila nedavno diagnosticirana sladkorna bolezen, pogosto potrebujejo več diagnostike in zdravniških pregledov kot tisti, pri katerih je bila diagnosticirana in aktivno vodena.

Pogovor z osebjem zavetišča, preden odpeljete psa domov

Pomembno je da dobite odgovore na naslednja vprašanja:

·         Kako dolgo je pes diagnosticiran z DM?

·         Kako pogosto in koliko inzulina se daje (večji psi pogosto potrebujejo več insulina)?

·         Kakšno vrsto inzulina in kakšne vrste inzulinskih brizg potrebujete?

·         Ali njegova pretekla zdravstvena zgodovina vključuje diagnostiko ali druga zdravljenja?

·         Ali je pes hranjen z določeno vrsto prehrane, in če je, koliko in kako pogosto?

·         Katere druge možnosti lahko pridejo v poštev, če posebna dieta ni na voljo?

Možnosti zdravljenja

Začetno testiranje bo ugotovilo, ali je odmerek inzulina učinkovit ali ga je treba spremeniti. Izvedena bo celodnevna krivulja glukoze v krvi, s katero se vsakih nekaj ur preveri krvni sladkor vašega psa, da se zagotovi, da njegov krvni sladkor ne pade prenizko ali ostane previsok.

Ko je določen ustrezen odmerek inzulina in je sladkorna bolezen obvladovana, je treba vašega psa ponovno pregledati le nekajkrat na leto. Vendar pa bo večina zdravljenja vaša odgovornost.

Inzulin za pse s sladkorno boleznijo

Večino psov boste zdravili s podkožnimi injekcijami inzulina enkrat do dvakrat na dan in vašo dnevno rutino bo morda treba spremeniti, da se bo prilagodila upravljanju nege. Injekcije inzulina se morda sprva zdijo zastrašujoče, vendar bo vaš veterinar zagotovil, da boste pri tem procesu suvereni in uspešni. Skozi preostanek življenja vašega psa boste najverjetneje morali preverjati glukozo v krvi, da zagotovite vzdrževanje ustreznih odmerkov inzulina.

Dieta za pse s sladkorno boleznijo

Prepričajte se, da popolnoma razumete dieto in prehrano, ki jo potrebuje pes. Psa morate hraniti z isto stvarjo, vsak dan približno ob istem času. Doslednost je ključna, kar vodi k boljši regulaciji krvnega sladkorja.

Pomembno je razumeti, da bo moral tudi pes z dobro urejeno sladkorno boleznijo pogosteje piti in urinirati. Poskrbite, da ima vaš pes dostop do sveže vode in posledično lahko urinira, ko je to potrebno.

V tem primeru je vodenje dnevnika dobra ideja za spremljanje dnevnega vnosa vode, navad pri uriniranju, ravni energije in apetita. Če opazite kakršne koli spremembe, se posvetujte s svojim veterinarjem.

Stroški oskrbe psa s sladkorno boleznijo

Skrb za psa s sladkorno boleznijo je povezana z dodatnimi stroški za pravilno nego.

Dolgoročno zdravljenje psov s sladkorno boleznijo

Ohranjanje zdrave in dosledne rutine prehrane in vadbe, hranjenja po urniku in dajanja inzulina je ključnega pomena za obvladovanje sladkorne bolezni vašega psa.

Psu dovolite, da sam določijo tempo aktivnosti. Upoštevati je treba, ali so prisotni drugi pogoji, vključno s tem, ali vaš pes komunicira z drugimi, saj so psi s sladkorno boleznijo bolj nagnjeni k okužbam.

Bodite potrpežljivi, ko se vaš pes uvaja v novo okolje. Prehod iz zavetišča v življenje z vami in vašo družino je lahko precej strašljiv in stresen. Pomembno je, da ste v tem času pozorni na vedenje in vzorce energije, zato skupaj z družinskim veterinarjem poiščite najboljše načine za zmanjšanje stresa.

Vašega psa je treba pregledati v nekaj dneh po posvojitvi, da lahko veterinar pregleda njegovo celotno zdravstveno kartoteko. Poleg zgoraj navedenih izdelkov za upravljanje DM je priporočljivo, da svojemu psu zagotovite vse udobje (veliko igrač, ovratnica, pas, povodec in udobno ležišče).

Rešenčku ste že polepšali življenje, ko ste ga sprejeli za vedno v svoj dom. Več časa kot mine, tem bolj udobno boste psu zagotavljali odlično življenje in pravo ravnovesje obvladovanja sladkorne bolezni.

Za konec pa še odgovori na pogosta vprašanja o sladkorni bolezni pri psih.

Kako dolgo živijo psi po diagnozi sladkorne bolezni?

Psi, ki živijo s sladkorno boleznijo, imajo lahko relativno normalno življenje; njihova pričakovana življenjska doba je različna, a ker so nagnjeni k okužbam in lahko pride do dolgotrajnih zapletov, bo treba vse življenje upoštevati določene varnostne ukrepe.

Kako ugotoviti, ali je pes diabetik?

Pogosto je prvi znak, ki ga lahko opazite, povečana žeja, uriniranje, lakota (ali katera koli kombinacija tega) ter kakršna koli nepojasnjena izguba teže. Lahko se razvijeta šibkost in siva mrena, ki bosta, če ju ne zdravite, vodila v bolnišnico in zdravljenje diabetične ketoacidoze – življenjsko nevarnega stanja, pri katerem lahko pes doživi izjemno letargijo, dehidracijo, bruhanje in zmanjšan apetit.

Kaj se zgodi, če ima pes sladkorno bolezen?

V bistvu pasje celice ne morejo dobiti prepotrebnega “goriva”, ki ga potrebujejo za pravilno delovanje, in to se pogosto pripisuje pomanjkanju inzulina. Če jih ne zdravimo, se bodo maščobne zaloge razgradile kot nujni vir goriva, čemur bodo sledila neravnovesja elektrolitov in dodatne težave.

 

Vir: PETMD

error: Kopiranje teksta ni mogoče.