Kaj vse morate vedeti o bolezni srčne gliste?

7. julija, 2022

Preventivno zaščitite psa pred posledicami ugrizov komarjev in se izognite nevšečnostim, ki jih povzroča bolezen srčne gliste.

Kaj je bolezen srčne gliste?

Bolezni srčne gliste rečemo tudi dirofilarioza, ki jo povzroča zajedavec srčna glista (Dirofilaria immitis), ki živi v srcu in krvnih žilah pljuč. Prenašajo jo komarji in je resna bolezen, ki prizadene predvsem srce in pljuča, lahko pa tudi jetra, ledvice, oči in centralni živčni sistem, in če je ne zdravimo, lahko povzroči tudi smrt.

Kakšni so simptomi pri bolezni srčne gliste?

Simptomi so subtilni in jih je zlahka spregledati. Ko se število srčnih glist poveča, postanejo simptomi bolj izraziti: kašelj, pomanjkanje apetita in hujšanje, oteženo dihanje in odpoved srca. Vendar je najbolje, da ne čakate, da se pojavijo simptomi, saj je do takrat morda že nastala nepopravljiva škoda.

Koga vse ogroža omenjena bolezen?

Dirofilarioza v večini primerov prizadene pse, lahko pa tudi mačke. Komar lahko ugrizne vsako žival in jo okuži z zajedavcem.

Kako se diagnosticira?

Srčno glisto veterinarji najpogosteje diagnosticirajo s krvnimi preiskavami, ki zaznajo prisotnost srčne gliste. Veterinarji izvajajo hitre in preproste teste v ambulanti, rezultate pa dobite v nekaj minutah. Glede na rezultate testa in simptome lahko veterinar  priporoči tudi dodatni laboratorijski test, rentgenski posnetek in ultrazvok srca za določitev okužbe in resnosti le te.

Kako se zdravi bolezen srčne gliste?

Na srečo so se možnosti zdravljenja bolezni izboljšale, vendar so še vedno potencialna tveganja. Z zdravili veterinar v več delih uniči gliste, da bi se izognil hudi reakciji v pljučih, ki jih lahko povzročijo odmrle srčne gliste. Potem sledi strogo mirovanje psa vsaj 1 mesec. Zato naj bo vedno cilj preventiva in ne zdravljenje omenjene bolezni.

Kako preprečiti dirofilariozo?

Na srečo so na voljo številna varna in učinkovita preventivna zdravila. Zdravila za preprečevanje srčne gliste so na voljo pri izbranem veterinarju. Z veterinarjem se posvetujte, katero zdravilo bo najbolj primerno za vašega psa, seveda pa naj ga preventivno tudi testira na prisotnost srčne gliste.

Poskrbimo za zaščito pred srčno glisto

Vir: Pet Health Network