Zdravje & nega

Kako (ne)varna so sredstva za zaščito pred bolhami in klopi?

»Sredstvo, ki naj bi mojo psičko ščitilo pred bolhami in klopi, jo je skoraj ubilo,« svojo nedavno neprijetno izkušnjo opiše Marjeta Colarič, lastnica osemletne Aške, ki je pasme coton de tulear.

Kot skrbna lastnica svoji psički, ki živi z njo v stanovanju, redno daje sredstva za zaščito proti notranjim in zunanjim zajedavcem, tokrat pa se je po nasvetu veterinarja odločila, da bo za to namesto ovratnic in ampul uporabila kar sredstvo v obliki tablet bravecto.

»Tableta je bila videti kot priboljšek in Aška jo je rada pojedla. Kmalu po tem pa je začela močno bruhati. Bruhala je cel dan in celo noč, ogromno pila in nato spet bruhala. Naslednje jutro sem jo odpeljala k veterinarju, kjer so ji ugotovili povišane jetrne encime, hudo dehidracijo in z ultrazvokom tudi odebeljen jetrni reženj,« navaja Colaričeva. Pove, da je psička tri dni dobivala antibiotike po infuziji, nato še deset dni oralno. Veterinarji so ji pojasnili, da so vzroki za odebeljen jetrni reženj in takšno reakcijo lahko različni, mogoče bi bilo, da je psička že prej imela težave z jetri, pa tega niso vedeli, ali pa bi se ji lahko reženj povečal tudi zaradi hudega bruhanja. Njena lastnica je bila, ker se je psička pozdravila, tedaj z razlago zadovoljna.

Približno 14 dni po dogodku pa je Aško, ki ima težave z analnimi žlezami, odpeljala k bioresonančni terapevtki v Celje. »Ko sem ji pojasnila, da je imela psička pred kratkim težave z bruhanjem in jetri, je bilo prvo terapevtkino vprašanje, ali je morda prejela tablete proti zajedavcem bravecto,« pove Colaričeva. »Dodala je, da veliko lastnikov psov opozarja na hude stranske učinke tega sredstva, ki lahko vpliva na jetra, živčni sistem ali celo povzroči pogin. Slovenski veterinarji pa stranskih učinkov še ne povezujejo z omenjenim sredstvom,« besede terapevtke povzame sogovornica. Zaveda se, da je psa treba zaščititi pred zajedavci, vendar pa poudarja, da mora biti zaščita za psa varna, zato vse lastnike opozarja na previdnost pri uporabi katerihkoli sredstev v ta namen.

Kaj sploh je bravecto in kako deluje, pa si lahko preberete tukaj. 

Andreja Šalamun – celoten prispevek o sredstvih za zaščito psov pred bolhami in klopi si lahko preberete v reviji Moj pes, okt. 2019