Zdravje & nega

Kako prepoznamo psihične težave psa?

Veliko pasjih skrbnikov se, vsaj občasno, sprašuje, ali ima morda njihov pes psihične težave. Kako jih prepoznamo?

Kako pa se pri psih najpogosteje kažejo psihične težave?

»Zelo različno,« pravi asist. dr. Urša Ravnik Verbič, dr. vet. med. Lahko zgolj z nemirom ali apatijo, pes lahko postane agresiven ali pretirano boječ, lahko zavrača hrano, aktivnosti. Pogosto izkazuje nepravilne vzorce vedenja – na primer grizenje ali lovljenje repa, ‘fly biting’, pretiran srbež …

Če pri svojem psu opazimo takšno vedenje, je prvi korak zagotovo pregled pri veterinarju, da izključi morebitno bolezen. Veterinar je tudi tisti, ki bo skozi pogovor z lastnikom skušal ugotoviti, ali so izpolnjene vse potrebe psa.

»Lastnik bo težko spregledal psihične težave psa, saj ima s svojo živaljo zaradi tega tudi sam težave,« menijo v Alfakanu. »Težave psa se lahko kažejo kot obsesivno grizenje kletke, grizenje tačk, lajanje, cviljenje, izsiljevanje za pozornost, zaganjanje v druge pse in ljudi, nemirnost, živčnost … Najprej je treba poiskati vzrok tega vedenja in ga odpraviti. Vedenje, ki ga mi vidimo, je namreč le posledica nečesa,« opozarjajo.

Dodajo, da se ljudje večinoma napačno lotijo odpravljanja neželenega vedenja, ki ga sicer lahko prikrijemo, vendar pa se bo pes zaradi nečesa še vedno slabo počutil. »Ko pa poznamo vzrok za določeno vedenje, se lahko tega lotimo s pravilno prevzgojo in resocializacijo. Ko odpravimo vzrok, tudi neželeno vedenje izgine,« trdijo v Alfakanu.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.