Nasveti Zdravje & nega

Kako v vročih dneh pomagati psom s potlačenimi gobčki?

Vemo, da imajo psi in mačke s kratkimi oz. potlačenimi gobčki (brahicefalične pasme) poleti precej večje tveganje za toplotni udar. 

Pomembno pa je tudi, da vemo, kako pomagati našim smrčkom, ki so posebej občutljivi na vročino.

Kako prepoznati brahicefalični sindrom?

Nekaj namigov …

Zelo previdno odmerjajte čas sprehoda

Seveda jih nikoli ne sprehajamo po vročini, temveč zgodaj zjutraj in pozno zvečer. A tudi pri tem ne pretiravajmo. Raje dva krajša sprehoda kot en predolg.

V avtu mora biti hladno

Seveda psa nikoli ne puščamo samega v avtu. A tudi ko smo z njim, poskrbimo, da je vozilo ohlajeno – s parkiranjem v senci, klimatsko napravo, hladilno podlogo …

Hladilne podloge in jopiči

Dokaj novi izdelki v široki ponudbi za pse so relativno poceni, a zelo učinkovit način, da je psu hladneje. Mnogi psi bodo avtomatsko šli počivat na hladilno podlogo v vročih dneh, tudi če nimajo zdravstvenih težav.

Hladna – ne pa ledena voda

Če menite, da se pes preveč segreva, ga nemudoma premaknite v senco, še bolje v notranje prostore in ga hladite s počasnim polivanjem s hladno vodo. Nikakor pa ne z ledeno mrzlo. Preveč ekstremna nenadna sprememba temperature lahko povzroči šok, tako kot pri ljudeh, če preveč pregreti skočimo v hladno morje.

Če opazite, da se pes čudno obnaša, je letargičen, odklanja hrano ali je močno zadihan, ne odlašajte, ampak obiščite veterinarja.

Toplotni udar pri psih: simptomi, ukrepi in preprečevanje

error: Kopiranje teksta ni mogoče.