Kakšni so simptomi klopno prenosljivih bolezni

3. julija, 2020
Zelo pomembno je, da psa po vsakem sprehodu dobro pregledamo, ali se je nanj prisesal kakšen klop. Klopi na psa lahko prenesejo različne bolezni, kakšni pa so običajno simptomi?

Pri lymski boreliozi se znaki okužbe pokažejo šele pri dva do šestih mesecih, da se pes okuži, pa mora biti klop nanj prisesan vsaj dva dni. Prvi znaki so običajno visoka telesna temperatura, šepanje in zaspanost, pridružijo se lahko obolenja ledvic, jeter, srca, osrednjega živčevja.

Granulocitna anaplazmoza se pokaže po desetih do štirinajstih dneh, tudi tukaj so znaki okužbe podobni že opisanim: visoka telesna temperatura, zaspanost, pes pa tudi nima teka, šepa, bolijo ga mišice.

Babezioza se kaže s povišano telesno temperaturo, bledo sluznico, rdeče-oranžno obarvanim urinom, zlatenico. Pes lahko pogine, če ga ne pripeljemo dovolj hitro do veterinarja.

Klopni meningoencefalitis (KME) je bolezen, proti kateri so psi precej odporni, zato največkrat nimajo nobenih simptomov. Kadar pa ima pes šibak imunski sistem, lahko pri okužbi pride do znakov obolenja osrednjega živčevja.

Čas, ki je potreben za prenos bolezni iz klopa na gostitelja:

Granulocitna anaplazmoza: Vsaj 24 ur

Lymska borelioza: Vsaj 50 ur

Babezioza: Ni podatka

Klopni meningoencefalitis: Pri človeku v prvih urah prisesanosti, za psa ni podatka