Kastracija in sterilizacija – pozitivne in negativne plati

5. januarja, 2021
Osnovni namen kastracije oz. sterilizacije je preprečiti neželene brejosti in rojstvo neželenih mladičev.

Kastracija in sterilizacija imata tako pozitivne kot negativne plati. O tem smo se pogovarjali z Neco Jerkovič, dr. vet. med. iz klinike Vet4Pet.

Sogovornico vprašamo, kdaj je optimalni čas za kastracijo oz. sterilizacijo. »Žal odgovor na to vprašanje ni tako preprost. Praviloma svetujemo posega po spolni dozorelosti, kar je lahko od šest za male in celo 24 mesecev za velike pasme. Menim, da je treba vsako žival obravnavati individualno, glede na možnosti, želje in pričakovanja lastnika, pasmo živali in verjetnost pojava določenih pasemsko specifičnih bolezni. Zavedati se moramo, da ima odstranitev spolnih hormonov tako pozitivne kot negativne posledice. Zgodnjo sterilizacijo in kastracijo, posebej pri velikih pasmah psov, odsvetujemo«, pravi Neca Jerkovič.

Med pozitivne posledice teh dveh posegov v prvi vrsti sodi preprečitev neželene brejosti. Kot pravi sogovornica, se po sterilizaciji izniči tudi možnost za pojav gnojnega vnetja maternice, tumorjev jajčnika in maternice, zmanjša se možnost za pojav določenih tumorjev, npr. tumorja mlečne žleze, ni navideznih brejosti.

Na drugi strani pa so s študijami dokazali, da se po sterilizaciji (še posebej zgodnji) poveča verjetnost za določena obolenja sklepov (npr. za pretrganje sprednje križne kolenske vezi), poveča se možnost za razvoj določenih rakavih obolenj (osteosarkoma, hemangiosarkoma, mastocitoma), uroinfektov in inkontinence (nekontrolirano uhajanje urina). »Posebej inkontinenca je precej pogost zaplet po sterilizaciji in je lahko prava mora za lastnike, katerih psičke živijo z njimi v notranjih prostorih. Inkontinenco lahko sicer običajno dobro zdravimo z nadomeščanjem hormonov,« pravi Jerkovičeva.

Pri samcih se po kastraciji običajno zmanjšajo markiranje, uhajanje od doma in agresivnost. Obstaja pa manjši odstotek primerov, ko se se lahko agresija do drugih samcev po kastraciji celo poveča. »S kastracijo tudi preprečimo pojav tumorjev na modih, benigno hiperplazijo prostate, zmanjša se pojavnost perianalnih adenomov (benigne novotvorbe okrog anusa), perinealne hernije; poveča pa se pojavnost nekaterih drugih tumorjev,« pravi sogovornica.

Tako psi kot psičke so po kastraciji oz. sterilizaciji bolj nagnjeni k debelosti, kar se sicer lahko dobro nadzoruje z ustrezno prehrano in gibanjem. Pri vseh posegih je treba vzeti v zakup tudi anestezijsko tveganje, ki pa je danes zaradi napredovanja opreme in anestezijskih tehnik res minimalno. Številne klinike imajo anestezista, ki žival pregleda pred posegom, jo spremlja ves čas med in po posegu.