Kazen za zamudnike cepljenja do 417 evrov

25. junija, 2019
Deposit.com
V Sloveniji od leta 2014 velja, da cepimo pse proti steklini prva tri leta zaporedoma, četrto in nadaljnja cepljenja pa se izvedejo čez toliko let, kot priporoča proizvajalec cepiva; običajno čez tri.

»Pri izbiri cepiva za prvo, drugo oziroma tretje cepljenje ni razlike,« pravijo na Veterinarski zbornici Slovenije. Cepivo izbere veterinar po strokovni presoji in glede na razpoložljivost na slovenskem trgu.

Cepljenje ostaja obvezno, čeprav Slovenija velja za državo, prosto stekline, pomembno pa je, da roka za naslednje cepljenje ne zamudite niti za en dan. Če katero od cepljenj ni izvedeno v predpisanem roku, se namreč cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje in je treba psa ponovno cepiti že v roku enega leta. Hkrati pa lahko lastnika doleti plačilo kazni, ki znaša od 125 do 417 evrov.

In zakaj je treba cepiti zaporedoma ravno tri leta? Kot so nam pojasnili različni veterinarji, so s pomočjo študije, v katero je bilo vključenih več ambulant, ugotovili, da v prvem letu po cepljenju dovolj visoko število titrov, ki naj bi zagotavljalo imunost na bolezen, razvije premajhen odstotek psov. Pri veliki večini število titrov dovolj naraste šele po tretjem zaporednem cepljenju.

Podrobno o cepljenju psov pa v aktualni reviji številke Moj pes (junij, julij 2019)