Kdaj je pravi čas za striženje pasjih krempljev?

23. oktobra, 2021
Zdrav pes ima čvrste kremplje, ki se ne lomijo. Pri tem pa je pomembno, da so pasji kremplji pravilno negovani.

Na to je najboljše navajati že mladička in za to si je vredno vzeti dovolj časa. Če pes namreč enkrat dobi negativno izkušnjo, potem nega pasjih krempljev lahko postane izjemno problematičen postopek, sploh ko se mladiček spremeni v 30-kilogramskega psa.

Veterinar Emil Senčar pravi, da se pri psu s pravilno stojo kremplji sami brusijo in ni potrebno prirezovanje: »Pri nepravilni stoji psa pa se kremplji ne brusijo sami, rastejo preko mere, in če jih lastniki ne krajšajo, prihaja do obremenitve sklepov na prstih, njihove deformacije in kroničnih težav s sklepi.«

Skrajni čas za striženje pasjih krempljev je, ko jih slišimo med hojo psa po asfaltu ali parketu. Takrat so v resnici že predolgi. Kot poudari Senčar, predolgi kremplji lahko povzročijo težave s sklepi na prstih in vsekakor močno zmanjšujejo kakovost življenja psa. »To si lahko predstavljamo tako, kakor da bi imeli nenehno obute premajhne čevlje,« ponazori sogovornik.

»Najlažje boste dolžino krempljev pogledali na trdnih, ravnih tleh. Ko pes sproščeno in naravno stoji, se njegovi kremplji ne smejo dotikati tal. Če se jih dotikajo, so predolgi,« pa pravijo v Alfakanu.

Branka Jeraj iz pasjega salona Super Tetka svetuje tudi preizkus z listom papirja – če ga ne moremo več potisniti pod krempeljce, potem so zagotovo predolgi. Pri tem opozarja na peti krempelj (večinoma imajo psi na prednjih tačkah 5 krempljev, na zadnjih pa 4). Petega kremplja kuža nikakor ne more obrusiti, in če ga ne skrajšamo, se lahko vraste nazaj v kožo, povzroča bolečino, šepanje, vnetje. O tem, kako pogosto je treba krajšati pasje kremplje, ni enotnega odgovora. Odvisno od tega, kje se pes giblje. Če so to večinoma gozdovi in travnate površine, se kremplji sami od sebe ne bodo tako obrusili, kot se npr. na asfaltu. Časovni razpon striženja se tako, odvisno od dejavnikov, giblje med enim tednom in enim mesecem.