Kdaj pasje cviljenje in sopenje vzeti resno?

9. julija, 2020
Pasji mladiči radi cvilijo brez kakšnega posebnega vzroka. Podobno kot dojenčki, ki kaj hitro ugotovijo, da z jokom dobijo pozornost. Kdaj pa cviljenje  vzeti resno?

Vsekakor moramo resno vzeti glasno cviljenje tako pri pasjem mladiču, kot tudi pri odraslem psu, če je to posledica bolečine. Če se pes dlje časa slabo počuti, ali pa če je izgubil priljubljenega člana krdela, lahko tiho ječi ali cvili.

Poleg psihične bolečine lahko ta način oglašanja povzročajo tudi telesne bolečine. Tožeče cviljenje je lahko še oblika izsiljevanja, ko pes na primer želi na prosto oz. na sprehod ali pa ko ve, da skrbnik pripravlja njegov obrok.

Sopenje

Skrbniki pogosto podcenjujemo tudi sopenje, čeprav lahko iz tega oglašanja razberemo več, kot si mislimo. Seveda sopenje služi tudi za uravnavanje telesne temperature. Ko je psu vroče, se ne poti po vsem telesu kot ljudje, ampak odvečno tekočino oddaja s hitrejšim dihanjem in sopenjem.
Pes sope tudi, ko je prijetno vznemirjen, če na primer čaka na kakšen okusen priboljšek, ali pa sliši, da je lastnik v roke prijel povodec in ve, da ga čaka sprehod.

Sopenje je lahko tudi posledica neprijetnega vznemirjenja, ko pes pričakuje kazen ali pa se počuti negotovega. Takšno sopenje lahko opazimo pri psih, ki jih je strah pred veterinarjem ali pred nevihto.

Jože Vidic, dr. vet. med.,  izsek iz članka, ki je bil objavljen v reviji Moj pes