Ko pritisne mraz …

Ko pritisne mraz, znamo dobro poskrbeti zase. Pa znamo poskrbeti tudi za štirinožne prijatelje, da jim bo udobno, toplo in da se bodo počutili prijetno?

Če imamo psa, ki v toplejšem delu leta večino dneva teka po dvorišču, bodo hladni dnevi zanj neprijetno presenečenje. Res je, da pse pred vremenom varuje kožuh, ampak res je tudi, da jih večinoma ta ne zaščiti dovolj, ne omogoča jim, da bi bili lahko dlje časa na prostem v dneh, ko živo srebro zleze malce globlje pod ničlo.

Psi in mačke imajo redkejši kožuh od živali, ki živijo na prostem. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da moker kožuh izgubi dobršen del svojih izolacijskih sposobnosti.

Za kratkodlake pse  lahko izpostavljenost hudemu mrazu primerjamo s tem, kot bi sami stali v mrazu na prostem s kratkimi rokavi. Na mraz so še posebej občutljivi prsti oz. spodnji deli tačk, kot tudi smrček in konice uhljev.

Plaščki za pse

Plaščki za pse so dobra ideja, toda psom, ki so na primer prosto spuščeni v ograjenem vrtu, ne smemo nadeti plaščka. Še zlasti zelo živahen pes, ki je prosto spuščen, se lahko namreč s plaščkom zaplete v kakšno vejo ali v kakšno drugo oviro, kar utegne biti precej nevarno. Znani so celo primeri, ko se je pes tako zapletel v leseno ograjo, da ga je skrbnik rešil tik pred zadušitvijo. Zato moramo imeti psa s plaščkom stalno pod nadzorom, še najbolje, da je v takšnem primeru vedno na povodcu. In upoštevajmo: kljub plaščku lahko pes dobi ozebline, sploh če se ta zmoči. Zato v dežju priporočamo plašček iz nepremočljivega materiala.

Še zlasti zelo živahen pes, ki je prosto spuščen, se lahko namreč s plaščkom zaplete v kakšno vejo ali v kakšno drugo oviro, kar utegne biti precej nevarno.

Pozorni bodimo na šape

Pozorni moramo biti tudi na šape. Še zlasti pri dolgodlakih psih se na njih hitro nabere sneg, ki se tam strdi in zamrzne … Težavo lahko povzroča tudi sol, ki jo posipavajo po cestah in pločnikih. Po sprehodu na takšnih površinah moramo tačke vedno skrbno sprati v mlačni vodi. Tačke lahko zaščitimo tudi tako, da blazinice premažemo s posebno kremo, ki jo dobimo v trgovinah za živali. Če želimo psa opremiti s ”čeveljčki”, pa ga moramo na obuvalo najprej navaditi. To storimo tako, da mu najprej v hiši nataknemo kakšne otroške nogavice, ki jih pritrdimo na tačke. Ko se bo nanje navadil, lahko poskusimo s ”čeveljčkom” oz. zaščitnim obuvalom. Ti se morajo pasjim tačkam lepo prilegati, ne smejo biti pretesni in ne preveč ohlapni.

V hladnih dneh moramo posebno skrb nameniti mladičem in starejšim živalim. Teh ne smemo dlje časa izpostavljati mrazu, saj nimajo dovolj maščobnih oblog, ki bi jih varovale pred mrazom, in ponavadi tudi ne dovolj gostega kožuha za zaščito. Ko je zelo mraz, jih peljemo na prosto le za opravljanje potrebe, sicer pa naj bodo v hiši.

Boštjan Vidic, dr. vet. med