Kopanje psa: manj je več!

9. februarja, 2019
nishizika/pexels.com
Veliko pasjih skrbnikov pretirava pri kopanju psa, ker si želijo vedno dišečo in čisto kepico. Toda strokovnjaki svetujejo, da se držimo ‘manj je več’ pravila.

Največkrat se pse okopa do enkrat mesečno, nekatere pasme pa bolj poredko. »Za pasme, ki imajo dlako naoljeno z vodo-odbojnim slojem (na primer zlati prinašalci), bi priporočali redkejše kopanje, še redkejše pa za pasme z debelo dvojno dlako (na primer samojed). Njim najbolj ustrežemo tako, da jih pogosto razčešemo,« nam pove Matej Zagorc iz salona Tačka Spa.

»Če pa že kopate psa večkrat mesečno, uporabite samo destilirano vodo brez šampona, saj s pretirano uporabo šampona psa dobesedno razmastimo, osušimo pore in ni več naravne zaščite. Če ima pes vonj, raje uporabite jabolčni kis, zamešajte z vodo, vtrite v dlako in posušite; tako bo slab vonj izginil,« pa pravi Maša Ukmar iz sežanskega Pasjega salona Fido.

Sogovornica tudi pri uporabi šampona svetuje sledenje načelu ‘manj je več.’ Pri izbiri šampona svetuje, da izberemo takšnega na bolj naravni osnovi, brez parabenov in silikonov, ki vsebuje hidrolate in ima ph vsaj 7.

Nanašanje šampona (in tudi balzama) se vedno začne na vratu in zaključi na repu, nato pridejo na vrsto tace in glava, enako velja za splakovanje. Na trgu so izdelki najrazličnejše kozmetike. Da smo izbrali dobro, nam bo najbolje povedalo konkretno stanje na pasji koži in dlaki. Ob kakovostnih izdelkih bo koža bolj zdrava, dlaka bolj sijoča, daljša dlaka se začne vozljati kasneje, nega je olajšana. Na tem mestu velja poudariti, da na videz in stanje dlake odločilno vpliva prehrana. »Tako kot pri ljudeh velja tudi pri živalih – smo, kar jemo. Telo nameni kar 30 % proteinov za oskrbo dlake, zato je prava hrana bistvenega pomena pri zdravem kožuhu,« poudarja Matej Zagorc.