Prehrana Zdravje & nega

Menjavanje dlake in kaj lahko naredi skrbnik

Lepa in bleščeča dlaka je okras in hkrati znak umskega in telesnega zdravja. Najmanj dvakrat letno, marsikdaj tudi vse leto, pa je lahko dlaka za skrbnika pravo breme.

In sicer tedaj, ko ni le na psu, ampak jo najdemo povsod po hiši, v avtomobilu … Da pes menja dlako, opazimo po močnejšem izpadanju. Znanstveniki so ugotovili, da dolgodlakim psom v času izpadanja vsak dan izpade od 15 do 35 gramov dlake na kilogram telesne teže, kratkodlakim psom pa od 5 do 10 gramov. Če torej izračunamo, ugotovimo, da 15 kilogramov težak dolgodlaki pes v sezoni izpadanja izgubi približno 500 gramov dlake. Nič čudnega, da se mnogi skrbniki sprašujejo, kaj naj storijo.

Menjavanje dlake

Pri večini pasem najprej nastopi razmeroma kratka faza rasti dlake, tej sledi obdobje mirovanja, čas, ko je dlaka trdno zasidrana v dlačnem mešičku (minimalno izpadanje). V zadnji fazi pa začne dlaka izpadati, in to spontano, ali pa zaradi zunanjih vzrokov (travma …). Izjema so psi, pri katerih dlaka stalno raste in jim ne izpada. V to skupino na primer sodi koder.

Pri večini pasem oz. pri večini psov dlaka izpada v pasemsko značilnih ciklih, na katere vplivajo številni dejavniki: vremenske razmere, letni čas, pogostost izpostavljanja sončnim žarkom in hormoni.

Menjavanje dlake poteka v nekakšnem mozaičnem zaporedju, zato v normalnih razmerah po telesu ni brezdlakih emst. Menjavanje dlake oz. izpadanje in nova rast traja od šest do sedem tednov. Pri mlajših psih je ta cikel ponavadi krajši kot pri starejših.

Želja vseh skrbnikov, še zlasti tistih, ki imajo psa v hiši je, da bi menjavanje dlake potekalo s čim manj težavami in kolikor je mogoče neopazno. Pri tem pa lahko skrbniki vplivamo na dva načina: na notranjega in zunanjega.

”Notranja” pomoč

Najpomembnejši notranji dejavnik je prehrana. Še zlasti med menjavo dlake je zelo pomembno, da psu dajemo čimbolj uravnotežene obroke hrane. Pomembno vlogo pri tem igra biotin, ki ga imenujemo tudi vitamin H. V laboratorijskih razmerah so dokazali, da je pri pomanjkanju biotina dlaka bolj suha in krhka, da izgublja lesk, je lomljiva in bolj izpada. Poleg tega pomanjkanje biotina povzroča hitrejše luščenje povrhnjice (zaradi tega je več prhljaja) in bledenje dlake, posledica pa je lahko tudi vnetje kože in lokalno izpadanje dlake. Prav tako lahko pomanjkanje biotina povzroča bolj ali manj močan srbež.

Pomembno vlogo pri tem igra biotin, ki ga imenujemo tudi vitamin H.

Na stanje kožuha vplivajo tudi t.i. esencialne maščobne kisline, zlasti omega 3 in omega 6. Med prvimi je najpomembnejša linolenska, med drugimi pa linolna kislina. Esencialne maščobne kisline na kožuh še zlasti ugodno delujejo med menjavanjem dlake, ustrezne pripravke pa mora predpisati veterinar. Lahko pa tudi smai v hrano dodajamo visoko kakovostna olja, pri čemer moramo paziti na pravilno doziranje – preveč olja lahko povzroči drisko.

”Zunanja pomoč”

Povsem brez stranskih učinkov pa je seveda redno negovanje kožuha -česanje in krtačenja nista le odstranjevanje odmrle dlake in pripravljanje prostora za novo. Na ta način tudi masiramo kožo, poživljamo krvni obtok in ”prezračimo” kožuh.

Rok Šolar

error: Kopiranje teksta ni mogoče.