Zdravje & nega

Mirjam Blatnik, dr. vet. med: Homeopatija je uspešna pri akutnih težavah in tudi kroničnih boleznih živali

foto: adobestock
»Živali na alternativne oblike zdravljenja (kamor sodi tudi homeopatija) zelo dobro reagirajo in z njimi dosegamo dobre rezultate ravno zato, ker pri njih ni vpliva avtosugestije kot pri ljudeh, ki imamo pred tovrstnimi metodami pogosto predsodke.«

Pred Mednarodnim kongresom veterinarske homeopatije, ki bo naslednji konec tedna v Izoli, smo se pogovarjali z Mirjam Blatnik, dr. vet. med., predsednico Slovenskega veterinarskega homeopatskega društva, ki nam je povedala, od kdaj je homeopatija za živali na voljo v Sloveniji, kakšna zdravila uporabljajo, pri katerih težavah lahko pomaga in še mnogo zanimivega.

Koliko let je homeopatija za živali (pse in mačke) že prisotna v Sloveniji?

Homeopatija je prisotna v Sloveniji že od začetka 30-ih let 19. stoletja in do konca druge svetovne vojne so bila homeopatska zdravila na voljo tudi v lekarnah. Takratni homeopati so zdravili tako ljudi kot živali. Zadnjih 30 let pa se bolj intenzivno uporablja za zdravljenje psov in mačk. Leta 2007 smo zato veterinarji ustanovili Slovensko veterinarsko homeopatsko društvo. Šele leta 2011 so homeopatska zdravila prišla nazaj v lekarne.

Koliko slovenskih veterinarjev nudi homeopatsko zdravljenje živali?

Trenutno imamo v Sloveniji 26 veterinarjev, ki so zaključili večletno izobraževanje iz veterinarske homeopatije in uspešno opravili mednarodni izpit za pridobitev IAVH certifikata ter se tudi redno izobražujejo dalje. (IAVH je največja mednarodna organizacija veterinarjev homeopatov). Letos se nam bo pridružilo še 7 veterinarjev, ki ravnokar končujejo izobraževanje.

Kako pogosto pa je homeopatija uporabljena v praksi?

Ker so mnenja in odnos do homeopatskega načina obravnave različna, predvsem pa mnogi dvomijo v učinkovitosti homeopatskih zdravil, kljub temu da je letos izšla raziskava, ki potrjuje njihovo delovanje, precej kolegov veterinarjev v praksi malo uporablja ali svetuje homeopatsko zdravljenje.

Zahteva po integriranih metodah zdravljenja raste po vsem svetu. Zaradi vse večjega problema protimikrobne rezistence in razvoja organske pridelave živil živalskega ali rastlinskega izvora, raste zahteva po učinkoviti in uspešni ter celostno terapiji, brez uporabe antibiotikov. Pobudniki homeopatskega zdravljenja živali so v prvi vrsti kmetje ter lastniki, ki želijo svojim ljubljenčkom omogočiti kakovostno življenje ter zdravljenje.

Kaj vse lahko (po)zdravite s homeopatskimi zdravili pri živalih?

Homeopatijo zelo uspešno uporabimo pri akutnih težavah ali začetnih stanjih bolezni, saj zdravila delujejo v roku par minut, in če jih pravočasno uporabimo, preprečimo nadaljnji potek bolezni. Takšna akutna stanja so travme, povišana telesna temperatura, alergične reakcije, piki, otekline, zastrupitve, črevesne težave (slabost, bruhanje, driska, zaprtje), vnetja (dihal, prebavil, kože, oči, sečil …), akutne bolečine, porodi.

Pa kronične bolezni?

Tudi v primeru kronične bolezni, kot so npr. revmatične bolečine, alergije, hormonalne težave, novotvorbe, kožne težave (izrastki, kronični ekcemi, akne, srbenje …), nevrološke težave, je zelo uspešna, predvsem če imamo možnost vpogleda v zgodovino bolezni. Uporablja pa se tudi pri vzreji (plodnostne motnje, podpora pri umetni oploditvi, med brejostjo, pri porodu in pri poporodnih težavah) ter težavah na psihični osnovi kot so vedenjske motnje, strahovi, težave zapuščenih psov in mačk.

Kakšna zdravila se uporabljajo v homeopatiji?

Substance za homeopatska zdravila dobimo iz živali ali njihovih izločkov (najpogosteje gre za strupe), rastlin in njihovih plodov ter mineralov in njihovih spojin. Živalim se homeopatsko zdravilo najlažje aplicira v obliki kapljic, pogosto pa tudi v obliki sladkornih globul.

Kako delujejo na živalski organizem?

Homeopatsko zdravilo vpliva na energijski sistem organizma, govorimo tudi o vitalno-življenjski sili, ki je povezana z obrambnim sistemom. Ta izraz razumemo kot sposobnost organizma, da reagira in se odzove na notranje, zunanje, pozitivne ali negativne dražljaje. Zato boljši kot je energijski sistem, močnejši je imunski odgovor, bolj jasno izraženi bodo bolezenski simptomi (npr. povišana telesna temperatura). Homeopatska zdravila višajo to energijsko silo in s tem pomagajo obrambnemu sistemu. Le-tega, poleg imunskega sistema, sestavljajo še hormonski, limfatični, retikuloendotelni in simpatikus-parasimpatikus. Naloga obrambnega sistema je vzdrževanje ravnovesja v telesu, zato, ko s homeopatskimi zdravili delujemo na življenjsko silo, ta pomaga obrambnemu sistemu, ne samo pri ohranjevanju zdravja, obrambo pred povzročitelji bolezni, ampak tudi pri vzdrževanju ravnovesja.

Homeopatsko zdravilo povzroči natančno usmerjen dražljaj na, zaradi bolezni, senzibilne organe, tkiva ali psiho. In spodbudi obrambni sistem oziroma mu da informacijo, kako odreagirati.

Imajo tudi homeopatska zdravila neželene stranske učinke?

Homeopatska zdravila in njihovo doziranje so na splošno neškodljiva, brez stranskih učinkov in brez ostankov v telesu. Ker so visoko razredčena, ne morejo povzročiti zastrupitve niti v primerih, ko je izvorna substanca strupena ali škodljiva (npr. živo srebro, kačji strupi, svinec, arzen, opij, strihnin …).

Prav tako ne moremo predozirati globul ali kapljic. Pomembno je le, kolikokrat na dan, teden ali mesec izzovemo zdravilni dražljaj z jemanjem zdravila, ne pa s kolikšno količino zdravila. Veliko bolj pomembno je, da ne vzamemo zdravila prepogosto, kajti v tem primeru lahko napravimo preizkus zdravila in tako žival začne kazati znake zdravila, ki ga jemlje. Ti seveda prenehajo, ko se zdravilo preneha jemati.

Koliko živali letno prejme homeopatsko zdravljenje v Sloveniji?

Nimam teh podatkov, zagotovo se število veča, veča se navsezadnje tudi število veterinarjev, ki homeopatijo uporabljajo. V naši ambulanti na primer prejme homeopatsko zdravljenje več kot polovica pacientov, ali kot podporo klasičnemu zdravljenju, ali kot samostojno zdravljenje. Homeopatija zelo dobro sodeluje s klasično medicino oz. veterino. Kemična zdravila in homeopatska zdravila se ne izključujejo, ravno nasprotno, pomagajo si, kajti tako delujemo na več področij v organizmu in ga hitreje spravimo v ravnovesje ter normalno delovanje.

Se povpraševanje po homeopatiji povečuje?

Povpraševanje s strani lastnikov je veliko, navsezadnje so oni tisti, ki želijo bolj celostni pristop in obravnavo bolezni. Ne smemo pozabiti, da so živali čuteča bitja in da jim bolezen ne prizadene samo fizičnega telesa.


Preberite tudi: Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?

Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.