Zdravje & nega

Nega kože in kožuha pozimi

Shutterstock.com
V mrazu moramo malce drugače, kot sicer ravnati s psom, ki živi v hiši. Z ogrevanjem stanovanj namreč precej zmanjšamo količino vlage.

Psom se v teh razmerah lahko pojavijo nekatere težave. Če v stanovanju zrak ni dovolj vlažen, se lahko pojavijo težave s kožo. Prav zaradi presuhega zraka se pri psih pozimi precej pogosto pojavlja suha in prhljajasta koža. Izsušitev kože lahko preprečimo z naslednjimi ukrepi:

  • V zimskih mesecih se izogibamo kopanju psa. S kopanjem oz. uporabo šampona namreč s površine kože odstranimo nujno potrebno maščobo, posledica je prhljajasta koža. Če psa že moramo skopati, uporabimo nežen šampon, po možnosti z izvlečki ovsene kaše, po kopanju pa uporabimo še vlažilni balzam.
  • S krtačenjem ali česanjem moramo redno odstranjevati prhljaj in odmrlo dlako. S tem kožo prezračimo, zmasiramo in spodbudimo krvni obtok.
  • Za ohranjanje sijaja kožuha moramo svojemu ljubljencu zagotoviti kakovostno hrano, ki je uravnotežena in vsebuje snovi za boljše obnavljanje kože in naravna kožna olja. Psu, ki dobiva kakovostno hrano, ni treba dodajati nobenih dodatkov oz. olj za dlako ali kožo.

Boštjan Vidic, dr. vet. med, objavljeno v reviji Moj pes

 

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.