Nega psa: zakaj obvezno tudi balzam?

14. marca, 2021
Nekateri ljudje se kozmetiki za pse zelo posvetijo, medtem ko je drugim to področje povsem neznano. Ste vedeli, da v nego psa obvezno sodi tudi balzam?

O vsem tem smo se pogovarjali z Branko Jeraj, strokovnjakinjo iz pasjega salona Super Tetka.

”Kozmetika za ljudi ni primerna za pse, saj imajo psi drugačen Ph kože kot mi. Ph je kislinski plašč kože, sestavljen iz dobrih in slabih bakterij in pravo razmerje je zdrava koža. Če Ph kože porušimo, se lahko določene bakterije razvijejo čezmerno in porušijo kislost, torej lahko pride do dermatoloških težav. Če koža ni zdrava, tudi dlaka ne more biti zdrava. Za primerjavo: PH človeške kože je med 4,7 in 5,75, pasji pa med 6,3 in 6,9. Voda ima Ph 7 in velja kot nevtralna,” pravi Jerajeva.

Poudarja, da je koža največji organ na kužku in je zelo pomembno, da jo primerno negujemo: ”Dlaka ima funkcijo, da ščiti kožo pred zunanjimi dejavniki, koža pa ima funkcijo termo regulacije (uravnavanje telesne temperature), sinteze pigmenta melanina (zaščita pred UV sevanjem), sinteze vitamina D3 (pod vplivom sončne svetlobe), obenem pa je koža tudi pomemben čutni organ.”

Poleg šampona strokovnjakinja pravi, da je obvezna tudi uporaba balzama. Vsak šampon je detergent, ki odpre pore, odpre dlako ter jo razmasti in očisti. Balzam pa je tisti, ki kožo in dlako zapre ter nahrani in kuža se po uporabi odlično počuti. ”Zaprta dlaka se lažje češe, umazanija se ne vpija vanjo, tako boste med kopanji z lahkoto samo s česanjem ali vodo očistili umazane tačke ter trebuščke, ko pridete s sprehoda,” še svetuje Branka Jeraj.