Negovanje kožuha

27. junija, 2020
Redno negovanje kožuha je izjemno pomembno za zdravje in dobro počutje psa, pa tudi za lep odnos med psom in skrbnikom.

Negovanje kožuha – česanje in krtačenje nista le odstranjevanje odmrle dlake in pripravljanje prostora za novo. S tem početjem namreč tudi masiramo kožo, poživljamo krvni obtok in ”prezračimo” kožuh. Nenazadnje pa je negovanje kožuha tudi zelo pozitiven socialni stik med skrbnikom in psom, to deluje podobno, kot bi svojega štirinožnega prijatelja božali.

Vedeti pa moramo, da je vsak tip dlake pri negovanju poseben izziv. Pri kratkodlakih prsh med menjavanjem dlake svetujemo redno krtačenje z mehko krtačo (najmanj dvakrat tedensko). Ko kožuh ”miruje”, je dovolj, da psa skrtačimo približno enkrat na teden ter ga nato še obrišemo z mokro krpo. Pse z daljšo dlako (ne glede na to, ali imajo podlanko ali ne) pa moramo med menjavanjem dlake počesati oz. skrtačiti vsak dan.

Za odstranjevanje mrtve podlanke so v trgovinah za živali na voljo različni glavniki. Še najbolje je, da nas o pravilni uporabi teh pouči trgovec ali kdo od izkušenih pasjih skrbnikov. Na trgu so namreč tudi glavniki, s katerimi ob nepravilni uporabi dlako lahko poškodujemo.

Pse, ki imajo daljšo dlako in podlanko, na primer zlate prinašalce in škotske ovčarje, moramo med menjavanjem dlake vsak dan najprej skrtačiti s ‘trdo’ krtačo in nato odmrlo dlako odstraniti še z glavnikom,

Pse s trdo ali ostro dlako pa je treba ne glede na menjavanje dlake približno vsake tri mesece trimati, kar je najbolje prepustiti pasjemu frizerju. Sicer pa je treba pse s takšno dlako počesati približno enkrat na teden.

Rok Šolar, objavljeno v reviji Moj pes