Nenadna šepavost pri psu

7. oktobra, 2019
Shutterstock.com
Če pes šepa, je v ozadju lahko veliko različnih vzrokov, ki potrebujejo strokovno pomoč.

Velja, da je najbolj preprosto odkriti vzroke šepavosti, ki se pojavijo nenadoma. Nekaj vzrokov za nenadno šepanje:

  • Trn ali bodica, zapičen v šapo, lahko povzroči nenadno hudo šepanje in bolečino;
  • vihrav in poskočen pes, ki se podi po neravnem terenu ali gozdu, lahko nenadoma zacvili in preneha obremenjevati eno od zadnjih nog zaradi raztrganja ene od križnih vezi kolenskega sklepa;
  • pes s prekomerno telesno težo ob skoku z višje točke, denimo iz avtomobilskega prtljažnika, nerodno pristane in si poškoduje vezi, ki podpirajo zapestje.

V vseh teh primerih je pes v zelo kratkem času prešel in normalnega v nenormalno stanje, a to še vedno ne pomeni, da poškodbo zlahka diagnosticiramo. V večini primerov lahko prizadeto mesto, denimo koleno, dokaj hitro ugotovimo, kaj pa je tam v resnici poškodovanega, pa je stvar natančnejših preiskav.

V nekaterih primerih bo lastnik opazil nenadno šepanje, v resnici pa lahko težava že več časa spremlja žival, a je skrbnik ni opazil, ker psu ni povzročala tolikšne bolečine, da bi šepal. Kot tipičen primer omenimo deloma pretrgano kolensko križno vez, ki se nenadoma povsem pretrga. Podobno se lahko težava ‘nenadoma’ pojavi pri kroničnem vnetju sklepa nizke stopnje, ki pa zaradi določenega dražljaja hitro napreduje.

Boštjan Vidic, dr. vet. med

O vzrokiih za šepanje si lahko celovit članek preberete v aktualni številki revije Moj pes (oktober, november 2019)