Palica je nevarna igrača

Skoraj ni psa, ki se ne bi rad igral s palico. Najpogosteje je vzrok dejstvo, da je na večini sprehodov palica vedno na voljo in jo pač mečemo.

To postane za psa zelo vabljivo, tudi če nima kdo ve kako razvitega plenskega nagona oz. želje po tekanju za gibajočimi se predmeti. Postopoma postane za psa vsaka palica, ki jo najde na tleh, zelo vabljiv predmet za prinašanje in hoče, da mu jo mečemo. To skuša doseči z bolj ali manj izrazitim izsiljevanjem. Zato je prav, da vsak skrbnik, preden se takšno vedenje utrdi, razmisli, ali je metanje palice oz. igra vlečenja z njo res tisto, kar bo uporabljal pri vzgoji svojega štirinožca kot motivacijo oz. kot obliko nagrajevanja želenih dejavnosti.

Takšen način motivacije oz. nagrajevanja je povsem v redu in brez slabih posledic, dokler se kakšen ostrejši del palice ne zarine na primer v žrelo. Tam lahko predre celo kakšno pomembno krvno žilo in pes izgubi veliko krvi …

To, da se iveri zadrejo kam v ustni votlini, sploh ni tako redko. Ustna votlina je zelo občutljiv del telesa. Poškodbe jezika, žrela, žlez slinavk, trdega in mehkega neba ali celo zob so precej pogoste. Znani so primeri iz praks, ko je moral veterinar iz različnih predelov v ustni votlini potegniti deset in več zapičenih iveri, ker je pes preveč strastno grizel palico.

Pred kratkim so na to – ob reševanju borderskega ovčarja, ki je bil prav zaradi igre s palico operiran – opozorili tudi britanski veterinarji. Dash, kot je kužku ime, po vrnitvi s sprehoda ni želel jesti in skrbniki so opazili, da mora biti nekaj narobe z njim. Rentgenska slika je pokazala, da je imel v grlu zapičeno palico, ki mu je povzročala hude bolečine in nelagodje. Palica je bila v enem kosu (nezlomljena) in veterinar, ki ga je operiral je dejal, da je imel Dash veliko srečo, da je nesrečo preživel brez posledic.

Zastavlja se vprašanje, ali je prav, da skrbniki zgolj zaradi udobja za igro in sproščanje psa uporabljajo palice, zaradi katerih lahko pride do resnih poškodb. To velja sploh za tiste pse, ki katerih opazimo, da palice strastno grizejo. Pri tem je treba vedeti, da gre za ‘rusko ruleto’ in da je veliko bolj priporočljivo uporabljati preizkušeno varne igrače. Le navaditi se bomo morali, da jih bomo vedno jemali s seboj na sprehod.