Zdravje & nega

Paradontalna bolezen, glavni vzrok za izgubo zob

Parodontalna bolezen je poglavitni vzrok za izgubo zob. V človeškem zobozdravstvu jo zaradi njene uničevalne narave imenujejo tudi tihi ubijalec.

Pomemben vzrok za nastanek paradontalne bolezni so bakterije, ki se iz žarišč okoli zob sproščajo v krvni obtok in širijo po telesu. Pri parodontalni bolezni se pojavlja izguba zob, propada pa tudi kostno tkivo okoli njih, zaradi česar se lahko pojavi celo zlom čeljustnice.

Kaj je parodontalna bolezen?

Sama beseda »parodontalno« je sestavljenka dveh grških besed in pomeni »okoli zob«. Parodontalna bolezen pa so zaporedne spremembe, ki so povezane z vnetjem in izgubo podpornih tkiv okoli zob. Bolezen se razvija postopoma in poteka v več fazah. Začne se z nalaganjem delcev hrane in bakterij na površini zoba, tik nad dlesnijo, iz česar nastanejo mehke zobne obloge ali plak.

Če mehkih zobnih oblog ne odstranimo, se nanje vežejo minerali iz sline, s čimer nastane zobni kamen ali trde zobne obloge, ki se močno oprimejo zobne površine. Minerali se začnejo v mehke zobne obloge vezati od 3 do 5 dni po njihovem nastanku. Zobni kamen draži dlesni in povzroča vnetje, ki ga imenujemo gingivitis (vnetje dlesni). Opazimo ga lahko kot pordelost dlesni ob zobu, težavo spremlja neprijeten ustni zadah.

Kaj mora storiti skrbnik?

S ščetkanjem poskrbimo za mehanično odstranjevanje mehkih zobnih oblog. Ščetkanje pa dopolnimo še s kemičnim odstranjevanjem plaka z zobnimi pastami, geli in s posebnimi ustnimi vodicami za hišne ljubljenčke. Za odstranjevanje manjših količin zobnih oblog lahko poskrbimo tudi z ustrezno prehrano.

V trgovinah za živali namreč lahko dobimo posebne vrste hrane za zmanjševanje zobnih oblog, pomagamo pa si lahko tudi s posebnimi »zobnimi« priboljški. Pri preprečevanju bolezni zob in obzobnih tkiv ima veliko vlogo skrbnik s tem, da svojemu ljubljencu redno čisti zobe.

Če vnetja dlesni ne zdravimo, bo to sčasoma napredovalo v resnejšo parodontalno bolezen, pri kateri nastanejo nepopravljive spremembe.

Boštjan Vidic, dr. vet. med

error: Kopiranje teksta ni mogoče.