Zdravje & nega

Po ZDA se širi neznana pasja bolezen, ki se začne s kašljem

Foto: stock.adobe.com

V več državah po ZDA poročajo o skrivnostni in potencialno smrtonosni bolezni dihal pri psih, veterinarji pa še naprej iščejo vzrok.

Foto: stock.adobe.com

Bolezen se začne kot kašelj, ki lahko traja več tednov, vendar se ne odziva na običajno zdravljenje, kot so antibiotiki, kar lahko pripelje do težav pri dihanju in hude pljučnice.

Veterinarka dr. Lindsey Ganzer ocenjuje, da je od sredine oktobra obravnavala skoraj 30 psov s to boleznijo. Dodaja, da primeri ne upadajo.

Lastnike psov pozivajo k previdnosti, in sicer, da se izogibajo velikim množicam psov in da poskrbijo, da so cepljeni po programu. Psi se namreč najverjetneje okužijo z bližnjim stikom z več drugimi psi – na primer v varstvu, na igrišču, pri frizerju ali v hotelu za pse.

Simptomi bolezni so kašelj, kihanje, izcedek iz oči ali nosu, težave z dihanjem, modre ali vijolične dlesni zaradi pomanjkanja kisika in utrujenost. Bolezen se lahko razvije na tri načine:

–        blag do zmeren kašelj, ki traja od šest do osem tednov ali dlje in se ne odziva na antibiotike ali se nanje odziva v majhni meri;

–        kronična pljučnica, ki se ne odziva na antibiotike;

–        huda pljučnica, ki pogosto vodi smrti ali evtanazije v samo 24 do 36 urah.

Vzrok bolezni še preiskujejo, za enkrat pa kot najverjetnejšega omenjajo virus.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.