Nasveti Zdravje & nega

Pogoste bolezni pri pasjih mladičih: znaki, simptomi, zdravljenje kužnega kašlja

foto: adobestock

Pomembno je, da poznate znake običajnih bolezni mladičev, da se lahko ustrezno odzovete, če vaš pes pokaže simptome. Katere so to?

Pomembno je, da poznate znake običajnih bolezni mladičev, da se lahko ustrezno odzovete, če vaš pes pokaže simptome. Katere so to?

V naslednjih člankih smo oz. bomo pogledali:

Promocijsko sporočilo

  • Parvovirus
  • Kužni kašelj pri psih
  • Pasja gripa
  • Kuga
  • Notranji zajedavci

Kužni kašelj pri psih

Pasji kašelj je zelo nalezljiva bolezen dihal, ki se običajno pojavi na mestih, kjer je veliko psov (npr. skupinsko varstvo psov). Tako kot človeški kašelj se tudi ta bolezen širi s kapljicami v zraku, neposrednim stikom ali onesnaženimi površinami.

Simptomi: Najbolj očiten simptom je močan kašelj, ki lahko zveni kot “hupanje”. Drugi simptomi vključujejo izcedek iz nosu, kihanje, letargijo, izgubo apetita in nizko vročino.

Zdravljenje: Pri blagih primerih se priporoča nekaj tednov počitka. V težjih primerih pa lahko veterinar predpiše antibiotik in zdravilo proti kašlju. Dr. Klein pravi, da je čas okrevanja približno sedem do 14 dni.

Preprečevanje: Cepivo je na voljo in številne ustanove za usposabljanje in dnevno varstvo zahtevajo dokazilo o cepljenju.

Vir: AKC

error: Kopiranje teksta ni mogoče.