Zdravje & nega

Pogoste bolezni pri pasjih mladičih: znaki, simptomi, zdravljenje parvoviroze

Vsak, ki ima psa, si želi, da je zdrav in zadovoljen. Dr. Jerry Klein, glavni veterinar AKC, pravi, da je preprečevanje bolezni najboljše zdravilo. »Ustrezno cepljenje in izkoreninjenje zajedavcev ter dobra prehrana bi morali vašemu psu dati najboljšo možnost, da se izogne najpogostejšim in hudim boleznim.«

Pomembno je, da poznate znake običajnih bolezni mladičev, da se lahko ustrezno odzovete, če vaš pes pokaže simptome. Katere so to?

V naslednjih člankih bomo pogledali:

Promocijsko sporočilo

  • Parvovirus
  • Kužni kašelj pri psih
  • Pasja gripa
  • Kuga
  • Notranji zajedavci

Parvovirus

Parvovirus je zelo nalezljiva in pogosta bolezen, ki je lahko smrtonosna. Ta bolezen prizadene želodec in tanko črevo. Širi se z neposrednim stikom z okuženim psom ali s posrednim stikom z okuženim predmetom. Vaš mladiček je lahko izpostavljen tej bolezni z vohanjem, lizanjem, uživanjem okuženih iztrebkov ali če pride v stik z okuženim predmetom, kot je povodec ali igrača. Mladički med šestim tednom in šestim mesecem so najbolj dovzetni za parvovirus.

Simptomi: Če ima vaš pes parvo, kaže tipične simptome: krvava driska, bruhanje, vročina, letargija, anoreksija, izguba teže, šibkost, dehidracija in depresija.

Zdravljenje: Čeprav za parvo ni zdravila, bodo veterinarji nudili podporno oskrbo in zdravljenje simptomov. Ta virus je potencialno smrtonosen, vendar večina psov, ki preživijo prve tri do štiri dni, običajno popolnoma ozdravijo. Dr. Klein ugotavlja, da običajno traja en teden, da si mladički opomorejo.

Preprečevanje: Poskrbite, da bo vaš mladiček prejel polno cepivo proti parvovirusu in se druži s samo popolnoma cepljenimi odraslimi psi. Izogibajte se javnim krajem, dokler vaš pes ni cepljen.

 

Vir: AKC

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.