Nasveti Zdravje & nega

Pogoste bolezni pri pasjih mladičih: znaki, simptomi, zdravljenje pasje kuge

foto: adobestock

Pomembno je, da poznate znake običajnih bolezni mladičev, da se lahko ustrezno odzovete, če vaš pes pokaže simptome. Katere so to?

Pomembno je, da poznate znake običajnih bolezni mladičev, da se lahko ustrezno odzovete, če vaš pes pokaže simptome. Katere so to?

V naslednjih člankih smo oz. bomo pogledali:

Promocijsko sporočilo

Kuga

Kuga je ena najresnejših, usodnih in nalezljivih bolezni, ki jih lahko dobi vaš pes. Na srečo je to mogoče preprečiti. Bolezen povzroča paramiksovirus, ki prizadene več telesnih sistemih, zaradi česar jo je težko zdraviti. Psi se lahko okužijo z neposrednim stikom z okuženo živaljo, predmetom, ali preko zraka. Vsi psi so ogroženi zaradi kuge, še posebej pa necepljeni psi in mladiči, mlajši od štirih mesecev.

Simptomi: Psi s kugo doživljajo vrsto simptomov, običajno pa obstajata dve stopnji simptomov. V prvi fazi imajo psi povišano telesno temperaturo, prozoren izcedek iz nosu, gnojen izcedek iz oči, letargijo, anoreksijo, kašelj, bruhanje, drisko ter vnetje možganov in hrbtenjače. Ko bolezen napreduje, napade osrednji živčni sistem, simptomi pa lahko vključujejo nagibanje glave, delno ali popolno paralizo, epileptične napade, nistagmus, trzanje mišic, konvulzije in smrt.

Zdravljenje: Zdravila ni, večina veterinarjev priporoča hospitalizacijo in ločitev psa od drugih, da se prepreči širjenje. Stopnja preživetja je odvisna od seva virusa in imunskega sistema psa. Medtem ko nekateri primeri izzvenijo v 10 dneh, bodo nekateri psi imeli simptome več mesecev.

Preprečevanje: Vaš mladiček naj prejme celotno serijo cepljenj proti kugi.

Vir: AKC

error: Kopiranje teksta ni mogoče.