Poškodba blazinice ali višje na tački – kako ukrepati?

5. julija, 2020
Poškodba blazinice je pri raziskovanju v poletnih dneh zelo pogosta poškodba pri psih. Nenadoma opazimo, da pes krvavi iz noge.

Če si kužek poškoduje nogo višje, nad zapestjem ali gležnjem, si lahko prereže večje žile in krvavitev je močnejša. V takih in podobnih primerih je zelo pomembno, da imamo s sabo navaden ali še bolje elastičen povoj, s katerim kužku nogo tesno povijemo. Najbolje je, da si preskrbimo veterinarski povoj, ki sam sebe lepi in ga je zelo enostavno namestiti. Tačko, kjer kužek krvavi, prevežemo s povojem in to kar na tesno, tako da zaustavimo krvavitev.

Tačka je do dve uri lahko močno povezana, kasneje pa je treba povoj razrahljati, da ponovno vzpostavimo prekrvavitev. V tem času mirno poiščemo pomoč pri veterinarju, ki bo rano oskrbel, po potrebi zašil in postoril vse potrebno. »V tolažbo pri takih situacijah je treba povedati, da pes sicer skozi ureznino na blazinici ne bi izkrvavel, pa tudi pri poškodbi višje na tački bi morala biti rana globoka, da bi se to zgodilo. V vsakem primeru, pa so takšne poškodbe zelo neprijetne in zelo dramatično delujejo, saj je prisotno precej krvi,« nam pove Emil Senčar, dr. vet. med iz Veterinarske bolnice Ptuj.

O tem, kaj vse še sodi v obvezno pasjo lekarno, pa si lahko preberete tukaj.