Poškodbe križnih vezi pri psih – redke, a zahrbtne

15. februarja, 2022
Blanka Markovič Kocen
Foto: Anđelka Pogorilić

Nenadno jasno šepanje psa na eno od zadnjih nog in nelagodje, ki se v nekaj tednih umiri, sta lahko posledici pretrganja križnih vezi. V tem primeru ne odlašajte z ukrepanjem, še zlasti, če opazite izrazito nestabilnost sklepa, ki se lahko pokaže kot oteklina na področju kolena, z značilnim sedenjem z iztegnjeno nogo in pogosto razbremenjevanje noge.

»Psi težko vstanejo, po nekaj minutah začnejo bolje uporabljati ogreto nogo,« pojasnjuje Marko Novak dr. vet. med., s Klinike Loka v Škofji Loki, kjer med drugim opravljajo operacije križnih vezi, in dodaja, da so tovrstne poškodbe pri psih redke. »Predispozicija je pri samicah, določenih pasmah, steriliziranih psičkah, kar štirikrat večja verjetnost za strganje križne vezi je pri predebelih psih.«

Ne prezrite šepanja

Kot pravi Marko Novak, so kronični primeri bolj zahrbtni: kažejo se vrsto tednov ali mesecev kot zmanjšana obremenitev noge, psi skrajšujejo sprehode, so manj živahni. Ob vsakem šepanju se je dobro posvetovati z veterinarjem.

»Za čim boljše okrevanje ostaja operacija zlati standard. So seveda izjeme, stari, zelo mirni psi, ki imajo kopico drugih težav.«

Operacij je več tipov. Za katero se odločimo, je odvisno od pogovora z lastniki in čim boljšim prepoznavanjem želja in zahtev po stopnji aktivnosti. Najboljše rezultate prinašajo t.i. osteotomije golenice (TPLO in TTA), kjer z rezom v golenico spremenijo potek sil v kolenskem sklepu in odpravijo potrebo po križni vezi v kolenskem sklepu. Pri manjših psih, pod 5 kg, prav tako izvajajo omenjeni poseg, lahko pa se lastniki odločijo za bolj osnovni operativni poseg, kjer namestijo umetno vez tik ob kolenski sklep.«

Dolgotrajno okrevanje

Okrevanje pri vseh posegih je večmesečno, tako kot pri ljudeh. Pri osteotomijah se psi brez večjih težav postavijo na nogo in začnejo hoditi nekaj dni po posegu, nato sledi postopno vračanje k normalni aktivnosti v skupnem trajanju treh do šest mesecev. Odvisno je predvsem, kako staro je pretrganje in od sočasnih poškodb na meniskusu ali hrustancu sklepa.

Nekatere pasme so poškodbam križnih vezi bolj podvržene

Načeloma se pri določenih pasmah pojavlja patologija križnih vezi že pred drugim letom starosti, pravi Novak. To so novofundlanci, rotweilerji, nemški bokserji, cane corso, bernski planšarski psi, prinašalci (labradorji in zlati prinašalci), chow chow in ameriški staffordshire terierji.

Cena od 700 do 1.600 evrov

Cene so odvisne od teže psa, opravljenih preiskav pred posegom, ki zmanjšajo možnost zapletov med posegom, vstavljenega materiala, porabljenega časa in strokovne usposobljenosti veterinarja kirurga. Velja pa še vedno rek, da najcenejše ni vedno najboljše. Cene se gibajo od 700 EUR pa tja do 1600 EUR.

 

Preberite tudi  Obolenja sklepov pri psih.

Obolenje sklepov pri psih