Povečane žleze lojnice – v poletnem času je nevarnosti zapletov večja

Žleze lojnice najdemo pri psih v koži in če pride do zamašitve izvodila žleze ali infekcije z bakterijami, se lahko močno povečajo in so videti kot velike bule v koži.

Abscediranje pomeni, da pride do predrtja stene lojnice in do iztekanja tekočine in gnoja iz bul, stiskanje lahko povzroča živali bolečino. Če iztisnemo vsebino, ki je po navadi sluzasto gnojna, se bula močno zmanjša, skoraj izgine, vendar se najpogosteje po določenem času zgodba ponovi, žleza ponovno nabrekne in se poveča.

Tako se lahko ciklus nabrekanja in iztekanja gnoja iz žleze lojnice in kasneje njene osušitve ponavlja v nedogled. Ker gre za bakterije v koži, vedno obstoji nevarnost, da se vnetje razširi in prizadene več lojnic in taka množica gnojnih procesov v koži živali vsekakor lahko predstavlja nevarnost za hujše in smrtno nevarne težave, ki se lahko zaključijo s septičnim stanjem in smrtjo živali. Nevarnost zapletov je vsekakor večja sedaj v poletnem času, saj vročina in obilje muh maksimalno potencirata možnost komplikacij.

Povečanim in gnojnim žlezam lojnicam pri našem psu moramo vsekakor posvetiti pozornost, jih ne pustiti vnemar in psa čim prej peljati k veterinarju. Veterinar bo po pregledu in potrditvi diagnoze najverjetneje predpisal zdravljenje z antibiotiki, na začetku z injekcijami in v nadaljevanju terapije s tabletkami antibiotika, ki jih bo lastnik dajal svojemu psu po navodilu in na tak način, da jih bo pes vsekakor zaužil.

V primeru neuspešnega zdravljenja z antibiotiki, kar pomeni, da se bolezen ponovi, v takem primeru pristopimo h kirurškemu zdravljenju povečanih lojnic in jih operativno odstranimo v celoti. Gre za lažji operativni poseg, za katerega je potrebna splošna anestezija živali, vendar je uspeh zagotovljen, saj odstranimo vzrok težavam. Na žalost ne moremo preprečiti, da nekje drugje na telesu živali ponovno pride do težav z lojnicami, vendar so take vrste zelo redke.

Emil Senčar dr. vet. med., Veterinarska bolnica Ptuj