Zdravje & nega

Pozor na kužni pasji kašelj!

Z jesenjo se pri psih pogosteje pojavlja kužni pasji kašelj, močno nalezljiva virusna bolezen psov, zato je treba biti še posebej previden.

V nekaterih veterinarskih ambulantah po Sloveniji so tovrstno obolenje zgornjih dihal pri psih že zaznali.

Po izvoru je kužni pasji kašelj lahko virusne in/ali bakterijske narave. Prenaša se s kašljem prizadete živali, preko direktnega kontakta med bolno in neokuženo živaljo ali preko kontaminiranih površin. Psi ostanejo kužni še tedne po tem, ko so že vsi znaki obolenja minili.

»Bolezen je nevarna za vse pse ne glede na starost. Glede na to, da kužni kašelj povzroča več povzročiteljev, lahko včasih zbolijo tudi cepljeni psi, vendar ponavadi v milejši obliki. Inkubacijska doba (to je čas od okužbe do izbruha bolezni) je 1 teden (lahko 4 do 10 dni). Znaki za bolezen so suh, dražeč kašelj, ki se pojavlja v prvih treh dneh (ponavadi ponoči). Pes lahko zaradi dražečega kašlja celo izbruha nekaj penaste bele sline, če pa ima poln želodec, lahko tudi hrano. Prvih nekaj dni oziroma predvsem noči je najhujših. Potem se kašelj pojavlja ob fizičnem naporu ali ko se pes razburi, vendar običajno ne bruha več. Tako stanje traja še 4-10 dni ali celo več,« so bolezen predstavili na spletni strani Klinike Loka.

Po njihovih navedbah se v hujši obliki, ki se pojavi pri necepljenih ali imunsko oslabljenih živalih, obolenje lahko razplamti celo v pljučnico. »Bolezen ponavadi mine sama v 1 do 2 tednih. Ker pa je pri večini psov kašelj zelo dražeč in izčrpljujoč, dajemo zdravila za blažitev kašlja in včasih tudi antibiotike za preprečevanje naknadnih bakterijskih okužb,« so še izpostavili. Dodali so, da v času, ko pes kašlja, ne sme imeti fizičnih naporov. V prvih dneh naj bodo tudi obroki manjši, saj lahko pes ob napadu kašlja izbruha vsebino želodca. Hrana mora biti kvalitetna, predvsem moramo poskrbeti za zadostno oskrbo z vitamini. Sprehodi naj bodo kratki in neaktivni. Na normalno fizično aktivnost lahko preidete en teden po prenehanju kašlja. Namesto ovratnice uporabljajte raje oprsnico.

Pomembno je, da pes ne sme imeti kontaktov z drugimi psi vsaj še en teden po prenehanju kašljanja, ker še vedno izloča povzročitelje bolezni. Predvsem je nevaren tesen stik, ko pride do izmenjave sline (pitje iz iste posode, igranje z istimi igračami, pa tudi vožnja v istem avtu ni priporočljiva). Da bi vašega ljubljenca ustrezno zaščitili proti kužnemu kašlju, veterinarji svetujejo cepljenje. Celotno cepivo se priporoča vsaka tri leta, vendar pa imunost drži le okoli 12 mesecev, zato se priporoča letna revakcinacija. Trenutno je na trgu tudi cepivo, ki ščiti le pred adenovirusom in leptospiro, pri obeh je imunost kratkotrajna. Žal je cepljenje zaradi kompleksnosti povzročiteljev le delna zaščita proti obolenju, vendar v splošnem velja, da cepljeni kužni kašelj prebolijo hitreje in z manj zapleti.

Katja Željan

error: Kopiranje teksta ni mogoče.